IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари затвориха с минимални повишения при намалена ликвидност

Положителното въздействие от последните данни за инфлацията в САЩ частично се компенсира от загрижеността относно способността на Китай да се справи след изоставянето на политиката за нулев COVID

13:49 | 26.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите отбелязаха минимални повишения, а валутите се търгуваха смесено в Азия в понеделник на фона на предпазлива търговия и намалена ликвидност заради затворените за празниците пазари.

Референтните капиталови индекси за континентален Китай, Япония и Южна Корея отчетоха ръстове от под 1%. Някои пазари в региона – например Хонконг, Сингапур и Австралия, са затворени, пише Bloomberg.

Апетитът за поемане на риск е ограничен. Положителното въздействие от последните данни за инфлацията в САЩ частично се компенсира от загрижеността относно способността на Китай да се справи след изоставянето на политиката за нулев COVID.

Въпреки новата вълна от инфекции Националната здравна комисия на Китай заяви, че ще спре да публикува ежедневни данни за случаите на коронавирус, което усложнява задачата за инвеститорите, които се опитват да оценят икономическото въздействие на вируса.

Междувременно данните от петък показаха охлаждане на инфлацията и стагнация на потребителските разходи в САЩ. Инфлационните очаквания на потребителите за година напред също са спаднали този месец до най-ниско ниво от юни 2021 г., показват резултатите от проучване на Университета на Мичиган.

Годината е най-лошата за глобалните акции от повече от десетилетие. „Федералният резерв предупреди, че ще затяга финансовите условия, докато не настъпи рецесия или нещо подобно“, пише в бележка Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management. „Това не е добро време за притежаване на спекулативни активи, особено дългосрочни“, допълва той.

Офшорният юан и еврото поскъпнаха, както и австралийският долар, който се възстанови от предишните загуби. Повечето валути от 10-те основни се търгуваха в тесни диапазони спрямо зелените пари.

Йената се засили спрямо долара, дори след като гуверньорът на централната банка на Япония Харухико Курода подчерта, че последните корекции на BOJ за контрол на доходността не са началото на излизане от разхлабената парична политика.

Трейдърите са скептични към Курода, като някои залагат, че централната банка на Япония ще започне да повишава лихвите догодина. Доходността по 10-годишните държавни облигации на Япония скочи със седем и половина базисни пункта до 0,445%, а новият таван на централната банка е 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още