IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари отчетоха плахи ръстове при оптимистични настроения

При слаби обеми на търговия Dax се изкачи на няколко пъти над така желаната граница от 14 000 пункта, но затвори под нея 

19:27 | 27.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

След коледните празници във вторник европейските фондови пазари бяха позитивно настроени. По-нататъшното смекчаване на политиката за коронавируса в Китай даде тласък в началото на последната борсова седмица за годината, особено на чувствителните в икономическо отношение акции. Правителството в Пекин обяви прекратяване на задължението за карантина за пътуващите до Китай. От друга страна, чувствителните към лихвените проценти технологични акции пострадаха от повишаването на доходността.

Германският водещ борсов индекс DAX се повиши с около 0,39% по време на следобедната търговия, докато френският CAC 40 добави 0,7%, а италианският индекс FTSE MIB - около 0,09%. В Лондон борсата е затворена във вторник заради официален празник.

При слаби обеми на търговия Dax се изкачи на няколко пъти над така желаната граница от 14 000 пункта в хода на търговията, но в крайна сметка не успя да я достигне. Германският бенчмарк затвори с 0,39% по-високо на ниво от 13 995,10 пункта. Индексът на средните по големина германски фирми MDax се повиши с 0,15% до 25 285,55 пункта.

От средата на декември най-важният барометър на германския фондов пазар се затруднява да преодолее границата от 14 000 пункта. Битката на Dax за наваксване на изоставането, започнала след достигането на най-ниското ниво за годината в края на септември, приключи, когато централните банки в САЩ и Европа, позовавайки се на инфлацията, дадоха да се разбере, че краят на цикъла им на повишаване на лихвените проценти засега не се вижда. 

Водещият индекс в еврозоната EuroStoxx 50 завърши търговията с ръст от 0,42% до 3832,89 пункта. 

Новините от Китай помогнаха на акциите на производителите на луксозни стоки. В EuroStoxx LVMH, Hermes и компанията майка на Gucci - Kering, заеха първите места с ръст до 2,4%.

Акциите на компаниите за полупроводници ASML и Infineon, представители на технологичния сектор, бяха в дъното на индекса. Те изгубиха съответно 1,3 и 0,7 процента. 

На секторно ниво автомобилните компании добавиха 1,6%, за да поведат поскъпващите книжа, тъй като повечето сектори се търгуваха на положителна територия. Акциите на компаниите в сектора на пътуванията и свободното време поевтиняха с 0,4%.

Акциите в Европа получиха тласък от борсите си в Азиатско-Тихоокеанския регион, след като Китай официално обяви през нощта, че ще прекрати карантината за входящи пътници на 8 януари - символизирайки края на политиката на нулев Covid, която провежда от близо три години. Предвижда се здравните служители да проведат брифинг за пресата относно Covid в 15:00 ч. пекинско време утре. 

Shanghai Composite се повиши с 1%, а Shenzhen Composite нарасна с 0,9% във връзка с новината, докато пазарите в Хонконг, Австралия и Нова Зеландия бяха затворени заради коледните празници.

Повечето анализатори са предпазливо оптимистични по отношение на предстоящата година за фондовия пазар. Известният фонд мениджър Йенс Ерхард се откроява. Неговата прогноза е: „Значителен мечи пазар на акции през първата половина на годината както в САЩ, така и в Европа“. 

Основателят на дружеството за управление на активи DJE Kapital настоява за следене на поведението на централните банки. „Скоро най-острата в световен мащаб антиинфлационна политика в следвоенния период би трябвало да доведе до много по-ниски цени на акциите от парична гледна точка“. Според него инвеститорите пропускат „факта, че в миналото капиталовите пазари са се обръщали само шест до дванадесет месеца след достигане на най-високите лихвени проценти“. 

Скоро най-острата в световен мащаб антиинфлационна политика в следвоенния период би трябвало да доведе до много по-ниски цени на акциите от парична гледна точка
Йенс Ерхард
основател на дружеството за управление на активи DJE Kapital

Ерхард е скептичен по отношение на намаляващия темп на растеж на паричното предлагане в САЩ и очаква корпоративните печалби да се свият значително през следващата година, така че оценките на акциите все още да са доста над най-ниските си стойности в предишни повратни моменти на фондовите пазари. Поради това стратегът тълкува ръста на цените на акциите от последните месеци като временно възстановяване в една като цяло низходяща тенденция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още