IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява насред опасения от влошаване на пандемичната обстановка*

Разхлабването на ограниченията за пътувания от Китай може да ускори появата на нови огнища на заразени с коронавирус в световен мащаб, смята анализатор

09:53 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава низходящото си движение в четвъртък, докато опасенията, че разхлабването на противоепидемичните мерки в Китай може да доведе до ръст в броя на положителните случаи в света, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,97%, или 0,81 долара, до 82,45 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,13%, или 0,89 долара, до 78,07 долара за барел.

САЩ ще изискват от идващите от Китай пътуващи да покажат отрицателен резултат на своите Covid-19 тестове, докато Италия започна да тества пристигащите от азиатската страна. Страховете засенчват оптимизма за дългосрочно възстановяване на търсенето в Китай.

„Премахването на ограниченията за пътувания може да ускори появата на нови огнища в световен мащаб“ обясни Джон Дрискол, директор на JTD Energy Services Pte в Сингапур. „Това увеличава вероятността от удар върху търсенето и заравняване на цените“, посочва той.

„Черното злато“ се насочва към първия си последователен тримесечен спад в цената от 2019 г. насам след волатилна година, в която фючърсите поскъпнаха вследствие войната в Украйна, а после поевтиняха поради рецесионните опасения. Липсата на ликвидност също натежа на световните пазари.

Американският петролен институт съобщи, че щатските запаси на суровината са намалели с 1,3 млн. барела миналата седмица, според Dow Jones. Щатските резерви в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, Оклахома също са записали спад, докато тези на бензин и дестилати са нараснали.

*Към 09:43 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още