IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова година, ново аз, но не и за централните банкери

През 2023 г. някои от най-големите регулатори ще продължат да увеличават лихвите в отговор на инфлацията, докато пазарите не спират да следят затягането

13:03 | 02.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Реално последните данни за потребителската инфлация внесоха известна доза оптимизъм – те показаха намаляване на инфлационния натиск, който няколко месеца по-рано достигна двуцифрени равнища.

Луис де Гиндос, ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Луис де Гиндос, ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

В последните си за 2022 г. заседания и изказвания централните банкери не бързаха да се зарадват на новините. Вместо това много от тях предупредиха, че ще имат нужда от още доказателства, които да покажат, че най-лошото е отминало.

А дори да е отминало, все още има значителна несигурност, подсилвана от войната в Украйна и пандемичната обстановка в Китай. В момента водите на тази несигурност се разляха още повече, тъй като разхлабването на противоепидемичните мерки в Китай предизвика опасения от ново влошаване на пандемията в световен мащаб.

За капак, инфлационните перспективи през 2023 г. не изглеждат особено добри – нещо, за което и централните банкери предупреждават.

ЕЦБ в опит за покоряване на нови върхове

Еврозоната е изправена пред „много трудна икономическа ситуация“, която ще постави на изпитание хората и бизнеса, каза в края на декември заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

“Високите инфлационни равнища, които виждаме в Европа, съвпадат с икономическо забавяне и нисък растеж. Много е важно както хората, така и бизнесите, да бъдат разумни и да се фокусират върху дългосрочния план“, добави Де Гиндос.

„Тази ситуация без съмнение е предизвикателство за бизнесите и тяхната устойчивост. Със задаващата се на хоризонта рецесия, понастоящем високата несигурност затруднява бизнесите и предприемачите в разпределянето на капитала си. Затова, на този фон, е важно да сме благоразумни“, допълни банкерът.

По отношение на лихвите, той повтори изявлението на ЕЦБ от 15 декември, според което решенията за тях ще се взимат „от заседание на заседание и на базата на постъпващите данни“.

Изабел Шнабел, също член на ЕЦБ, изрази малко по-категорично мнение. Според нея лихвите трябва да достигнат ограничаващо растежа равнище, за да може да се върне инфлацията спрямо целта.

Опасността от прекалена реакция от ЕЦБ – опасения, за каквато има и за Фед - „продължава да е ограничена, тъй като реалните лихви все още са много ниски“, смята Шнабел, цитирана от Bloomberg.

Тя повтори думите на управителя Лагард, че лихвените повишения „ще продължат за известно време“, макар че точният размер на лихвата, при който се ограничава растежа, все още не е ясен.

Изабел Шнабел, ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Изабел Шнабел, ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

Към момента прогнозите на ЕЦБ предвиждат инфлация над 2% за дълъг период от време, който може да продължи до 2025 г. „Следователно дългият период на много висока инфлация – който в момента виждаме – е проблем. Това прави важно да действаме решително. С инфлация, която надминава 10% на моменти, трудно можем да говорим за ценова стабилност“, допълва Шнабел.

Гедиминас Шимкус, начело на централната банка на Литва, предупреди и за още една важна точка - че инфлацията все още не е достигнала своя връх. "Инфлацията в еврозоната показва забавяне от половин година спрямо тази в Литва, което означава, че предстои да видим върха", каза той пред Financial Times, цитиран от Bloomberg. "Върхът на основната инфлация в еврозоната вероятно е много близо", допълни банкерът.

Малко след последното заседание на ЕЦБ през 2022 г. паричните пазари завишиха своите очаквания за крайния размер на лихвата, показаха данните от суаповете, свързани с датите на заседанията за паричната политика. Сега трейдърите прогнозират, че лихвата по депозитите на ЕЦБ ще достигне 3,5% до юли 2023 г. За сравнение - сегашното ниво е 2%. Това означава, че има още 1,5 процентни пункта, които ЕЦБ трябва да извърви, преди да може да си даде почивка.

Накратко еврозоната тепърва трябва да покори два върха - този на инфлацията и този на лихвите.

2023 г. - годината, в която гълъбите и ястребите във Фед ще си стиснат ръцете?

Отвъд океана ситуацията е малко по-различна. От Федералния резерв на САЩ публикуваха прогнози, според които медианно изчисленият връх на федералната лихва може да е 5,1% догодина - спрямо сегашния диапазон 4,25-4,5% - като не се очакват понижения преди 2024 г. Казано с други думи, епохата на евтините пари наистина свърши и домакинства и бизнес ще трябва да си припомнят тежестта на високите лихви.

Важен момент за Фед обаче е смяната на централните банкери, които ще взимат решенията догодина, когато предстои мнозинството да бъде под контрола на гълъбите.

С ежегодната ротация на членовете в Комисията по отворените пазари Джеймс Булард от Фед в Сейнт Луис, Лорета Мъстър от Фед в Кливлънд и Естер Джордж от Фед в Канзас Сити - които през 2022 г. подкрепиха рязко покачване на лихвите - ще загубят правото си на глас. Сюзън Колинс от Фед в Бостън, за която се смята, че е с по-неутрални възгледи, също ще загуби това право.

Вместо тях в Комисията ще влязат новият управител на Фед в Чикаго Олстан Гусби, за който се смята, че е с гълъбови възгледи, Патрик Харкър от Фед във Филаделфия и Лори Логан от Фед в Далас, за които се смята, че са центристи, както и Нийл Кашкари от Минеаполис, който пък е ястреб.

Реалният ефект от тези промени може да е труден за разгадаване, пише Bloomberg. В момента 17 от 19 централни банкери виждат връх от над 5% на федералната лихва до края на следващата година, като никой не очаква тя да бъде понижена.

"Новият набор за 2023 г. от членове, които ще гласуват, изглежда, че има цялостни предпочитания за политиката, които са повече откъм гълъбовата страна спрямо напускащия набор", коментира Роберто Перли, ръководител по световни проучвания за политиките в  Piper Sandler & Co, цитиран от медията. "Въпреки това Комисията е много обединена. Това ми подсказва, че летвата за спиране при по-нисък връх или за намаляване на лихвите през 2023 г. е висока, независимо кой гласува и кой - не".

"Като цяло се очаква гълъбите да спечелят (още) две места в Комисията през 2023 г. Смятаме, че половината от гласуващите 12 членове през 2023 г. вероятно ще принадлежат към гълъбовата страна спрямо само четири през 2022 г.", обясни Анна Вон, главен икономист за САЩ в Bloomberg Economics.

"Имаше разминаване в позициите между някои централни банкери. Като цяло, управителят Джером Пауъл има добър контрол над Комисията и няма огромни разлики между ястребите и гълъбите", смята Кати Бостянчич, главен икономист в Nationwide Life Insurance Co.

Според Перли обаче все още е възможно да има несъгласие от страна на гълъбите, ако безработицата се изкачи "над неутралното равнище", което Комисията определя около 4%. Понастоящем безработицата в САЩ е 3,7%, а Фед прогнозира ръст до 4,6% през 2023 г.

Последна актуализация: 13:00 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още