IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова година, ново аз, но не и за централните банкери

През 2023 г. някои от най-големите регулатори ще продължат да увеличават лихвите в отговор на инфлацията, докато пазарите не спират да следят затягането

13:03 | 02.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ще се завърти ли още веднъж колелото на паричното затягане през 2023 г.?

Въпреки че регулаторите ясно изразиха намеренията си да продължат в лихвените повишения, камъчето, което може да спре колелото на паричното затягане през 2023 г., може да се окаже рецесията - основно притеснение на фондовите борси (и не само) в последните седмици на 2022 г.

"В исторически план, когато има висока инфлация и Фед покачва лихвите, за да я потуши, това води до спад или рецесия", коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics, цитиран от CNBC, като допълва: "Това незименно се случва - класическият сценарий на прегряване, който води до рецесия, виждали сме го и преди".

"Обикновено рецесиите ни сполетяват неочаквано. Изпълнителните директори (на компании) никога не говорят за рецесии, сега изглежда, че са нетърпеливи да кажат, че изпадаме в рецесия... Всеки човек по телевизията казва рецесия. Всеки икономист казва рецесия. Никога не съм виждал нещо подобно".

Диан Суонк, главен икономист в KPMG, направи малко по-оптимистична прогноза, като каза, че е в очакване на кратка и плитка рецесия. "Добрата новина е, че би трябвало да можем да се възстановим от нея бързо. Имаме добър баланс (на банките) и може да има отговор на по-ниски лихви, след като Фед започне да разхлабва (паричната политика). Предизвикани от Фед рецесии не са рецесии на баланса".

Отделно, всеки пазарен играч е наясно, че ако САЩ изпадат в рецесия, тя ще излезе извън границите на страната и тогава другите регулатори също ще са принудени да действат.

Неотговорените за пазарите и анализаторите въпроси остават много, а истината е, че те може да са такива и за централните банкери. В сегашната среда, където ключовата дума е "несигурност", никой не може да си позволи грешката да е абсолютно категоричен. Такъв сценарий видяхме вече един път в края на 2021 г. с уверенията, че инфлацията е временно явление и че ще се забави - събитие, което очевидно не се случи и от което потребителите и компаниите страдат и днес.

Най-голямо страдание обаче може да донесе всеобщата амнезия, че нормалното състояние на икономиката е да има сътресения и вълнения. Всяка фаза в икономиката има своята цикличност, на която явно всички сме отвикнали в последните години на растеж, евтини пари и силни инвестиции.

Затова и единственото, което остава към момента на Фед, ЕЦБ и останалите регулатори, е да продължат да работят по изпълването на своя мандат за ценова стабилност и да се надяват на меко приземяване на фона на разклатените "пациенти", чийто страх от рецесия продължава да расте.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още