IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите, които държаха инвеститорите будни през 2022 г.

Bloomberg представя обобщен поглед върху най-впечатляващите борсови загуби за 2022 г.

16:13 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Измина историческа година на разпродажби за американските акции.

Белязан от ускоряваща се инфлация, мащабни увеличения на лихвите, помрачени прогнози за корпоративните печалби и страхове от рецесия, американският широк борсов индекс S&P 500 загуби 21%, готвейки се да отбележи най-големия си спад от 2008 г. насам. От криптокомпании през някогашни пандемични любимци до т. нар. FAANG акции – инвеститорите бяха извадени от еуфорията на печалби само за едно мигване.

За тези от тях, които се оказаха на неправилното място в неподходящото време, резултатът бе болезнен. Около половината от 9,1 трлн. долара, изтекли от S&P 500, се дължат на само шест мегаакции: Amazon.com, Apple, Alphabet, Microsoft, Tesla и Meta Platforms. Всяка от тях изтри между 632 и 908 млрд. долара пазарна капитализация.

Тези шест акции загубиха общо 4,7 трлн. долара пазарна капитализация през тази година. Графика: Bloomberg Тези шест акции загубиха общо 4,7 трлн. долара пазарна капитализация през тази година. Графика: Bloomberg

Bloomberg представя обобщен поглед върху най-впечатляващите борсови загуби за 2022 г.

Meta Platforms

Групата на FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google – имаше лоша година, тъй като растящата доходност по държавни ценни книжа накара инвеститорите да напускат акциите с висока оценка.

Но най-големият удар понесе преименуваната Meta, която загуби 66% от цената на акцията си. Собственикът на Facebook прежива най-лошия ден в историята на фондовия пазар на 3 февруари, когато загуби 251 млрд. долара пазарна оценка, след като публикува разочароващи резултати.

Към това може да прибавим и регулаторни и правни рискове, намалени бюджети на рекламодатели и др. В същото време залогът на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг за виртуалната реалност коства на компанията милиарди, без да се очаква печалба в скоро време. Meta бе една от най-зле представилите се компании в медийния сектор тази година. Графика: Bloomberg Meta бе една от най-зле представилите се компании в медийния сектор тази година. Графика: Bloomberg

И все пак анализаторите се надяват на възстановяване през 2023 г., като голяма част я оценяват с рейтинг „купувай“, а средната ценова цел предполага поскъпване на акцията от 26%.

Coinbase Global

Годината бе кошмарна за акциите с експозиция към криптовалути на фона на срива в цената на дигиталните токени заради серия крахове на ключови проекти и компании в сектора.

Като най-голямата публична криптоборса в САЩ Coinbase бе сред най-тежко ударените, тъй като инвеститорите теглеха монетите си от борсите или напускаха класа активи като цяло. Спадът от 87% в цената на акцията изтри около 47 млрд. долара пазарна капитализация.

Въпреки това има и лъч светлина – средната ценова цел за акцията предполага, че тя ще нарасне повече от два пъти през следващите 12 месеца. Акциите на Coinbase се представят по-зле от криптовалутите тази година. Графика: Bloomberg Акциите на Coinbase се представят по-зле от криптовалутите тази година. Графика: Bloomberg

Carvana Co.

Годината беше тежка за много от компаниите, които доскоро бяха сред любимците на инвеститорите по време на пандемията. Сред тях се откроява онлайн продавачът на коли Carvana.

През 2022 г. компанията загуби около 98% от стойността си и е една от 10-те най-зле представящи се в рамките на индекса Russell 3000. Разликата с останалите девет е, че тя бе най-голямата в началото на годината, когато пазарната ѝ капитализация бе около 39 млрд. долара.

Carvana постигна успех по време на пандемията, когато потребителите масово използваха услугите ѝ за покупка на употребявани автомобили онлайн. Но намаляващите цени, растящата инфлация и разходите за дълг хвърлиха сянка върху бизнес модела.

Последна актуализация: 16:30 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още