IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова порция икономически данни окрили европейските борсови индекси

Инвеститорите отразиха и информацията за активността в производствения сектор на Китай, която се забавя през декември

19:40 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват новите икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският показател Stoxx 600 напредна с 1,22% до 434,18 пункта.

Германският бенчмарк DAX отчете ръст от 112,41 пункта, или 0,8%, до ниво от 14 181,67 пункта.

Френският индекс CAC отчете ръст от 0,44% до 6623,89 пункта.

Британският измерител FTSE записа повишение от 1,37% до 7554,09 пункта.

Няколко доклада повлияха на търговията в Европа във вторник. Инфлацията в Германия се забавя значително през декември в сравнение с предходния месец, като потребителските цени се повишават с 8,6% в сравнение със същия месец на миналата година. През ноември инфлацията все още бе 10,0%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха за декември ниво от 9,0%. Годишната инфлация през 2022 г. е нараснала до 7,9%.

Междувременно ново проучване на базираният в Мюнхен институт Ifo показа, че през декември оплакванията на германската промишленост за липса на материали намаляват за трети пореден месец. 50,7% от компаниите все още изпитват затруднения, което е спад спрямо 59,3% през ноември.

Инвеститорите отразиха и промените в нивото на безработицата в Германия. Броят на безработните в страната е нараснал до 2,454 млн. през декември 2022 г. поради сезонни фактори. Това е с 20 хиляди повече, отколкото през ноември, и със 124 хиляди повече, отколкото година по-рано, съобщи Федералната агенция по заетостта (BА). Коефициентът на безработица се е увеличил с 0,1 процентни пункта в сравнение с предходния месец до 5,4%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 януари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 януари.

Трейдърите обърнаха внимание и на данните за активността в производствения сектор на Китай, която се забавя през декември. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производствения сектор, съставен от Caixin Media Co и изследователската компания S&P Global (бивш IHS Markit), се e понижил до 49,0 пункта от 49,4 пункта през ноември. Индексът се основава на проучване сред около 400 компании, като в него са включени повече по-малки, частни фирми.

На фона на тези новини книжата на германската софтуерна компания SAP AG поскъпнаха на борсата във Франкфурт с 1,66%. Цената на акциите на Volkswagen AG нарасна с 1,68 на сто, докато книжата на енергийния концерн Uniper записаха ценови ръст от 2,25 на сто.

Акциите на френската енергийна компания Engie поевтиняха с 0,35 на сто, докато цената на книжата на Stellantis поскъпнаха с 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още