IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насочването на инвеститорите към технологичните акции тласна нагоре Nasdaq

Dow и S&P 500 не успяха да запишат ръстове в първия ден от седмицата

23:37 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ръстовете в технологичния сектор помогнаха на Nasdaq Composite да се озове на зелено, докато инвеститорите продължават да залагат, че инфлацията може да се забавя, пише CNBC.

Nasdaq се оказа единственият от основните индекси, който записа ръст в първия ден от седмицата, подкрепен до голяма степен от близо 6-процентния скок на цената на акциите на Tesla. Индексът прибави 66,36 пункта, или 0,6%, завършвайки сесията на ниво от 10 635,65 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average потъна със 112,96 пункта, или 0,3%, до 33 517,65 пункта, след като фармацевтични компании като Merck и Johnson & Johnson натежаха.

Широкият индекс S&P 500 загуби 0,1%, като в края на деня беше на ниво от 3892,09 пункта, но ръстът на сектора за информационни технологии с 1,1% помогна за компенсиране на част от спада през деня.

„Пазарът, поне за 2023 г., изглежда много по-оптимистичен, в сравнение с начина, по който приключихме 2022 г.“, коментира Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance. „Днес е още един от онези дни, в които наистина виждате растеж, който надхвърля стойността, и наблюдавате връщане към оптимизма по отношение на това, което може да се случи на фондовия пазар през тази година“.

Това се случва след кратка, но успешна седмица за трите основни индекса, като Dow и S&P 500 записаха най-доброто си седмично представяне от ноември. Част от този ръст се случи в петък, на фона на данните за заетостта и услугите, които вдъхнаха надежда, че икономиката се свива достатъчно, за да успокои Федералния резерв.

Днес е петият ден за търговия за 2023 г., напомняйки на инвеститорите класическото правило на Wall Street, което предполага, че пазарът ще завърши годината нагоре, ако акциите се представят добре през първите пет борсови сесии. S&P 500 е завършвал на зелено в 83% от пътите, в които е имал ръст в първите пет борсови дни, според Stock Trader’s Almanac.

По-късно тази седмица инвеститорите ще следят данните от декемврийския доклад за индекса на потребителските цени, който ще бъде публикуван в четвъртък, а в петък се очакват финансовите резултати на големите банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още