IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните икономически данни оцветиха в зелено европейските индекси

Пазарите реагираха с оптимизъм и на 1,9-процентния ръст на брутния вътрешен продукт на Германия за 2022 г.

19:55 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата с ръстове на фона на положителните данни и прогнози за регионалната икономика, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,52% до 452,54 пункта.

Германският индекс DAX записа ръст от 0,19 на сто до 15 086,52 пункта.

Френският показател CAC записа повишение от 0,69% до 7023,5 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,64% към стойността си, покачвайки се до ниво от 7844,07 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за инфлацията във Франция, която се забавя значително през миналия декември. Индексът на потребителските цени във Франция е нараснал с 6,7% на годишна база през декември, показаха предварителните данни на френския статистически институт (INSEE), цитирани от Ройтерс. За сравнение - през ноември годишното повишение бе 7,1 на сто.

Междувременно нов доклад на британската национала статистическа служба (ONS) показа, че икономиката на Обединеното кралство неочаквано записа лек ръст през ноември, подкрепена от продажбите на видеоигри и на напитки по време на Световното първенство по футбол, намалявайки шансовете вече да е изпаднала в рецесия. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,1% на месечна база през ноември. Повишението е над средните прогнози на икономистите за спад от 0,2 на сто.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 януари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 януари.

Пазарите реагираха и на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия за 2022 г. с 1,9%.  Рут Бранд, президент на Федералната статистическа служба заяви, че германската икономика е повлияна от енергийната криза, войната в Украйна, недостигът на суровини и проблемите във веригите на доставки, както и от инфлацията при цените на храните и затегнатия пазар на труда.

„Въпреки тези проблеми германската икономика като цяло успява да се представи добре през 2022 г.“, изтъква Бранд.

Годишният растеж на БВП на Германия надмина средните прогнози за 1,8% резултат в анкета сред икономисти медията. БВП през 2022 г. е с 0,7% по-висок спрямо този от 2019 г., годината преди избухването на пандемията от коронавирус.

По отношение на енергийната криза в региона асоциацията на компаниите от въглищния сектор посочват, че германските вносители на изкопаемото твърдо гориво за нуждите на индустрията за производство на електроенергия успяват да намерят заместител на руската суровина и да спазят забраната за внос на ЕС. По данни на организацията в периода януари - октомври 2022 година руските въглища все още съставляват 34% от вноса в Германия. По този показател Русия е водещ доставчик в страната, но вече не и доминиращ, както беше преди. На второ място са САЩ (20%), следвани от Колумбия (15%) и Австралия (14%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още