IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в инвестиционния режим носи турбулентност, но и възможности

Очаква се повишена дивергенция в лихвените цикли между страните и регионите

20:09 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарните неволи през 2022 г. бяха почти универсални, причинени от сеизмична промяна на режима към по-голяма инфлация и по-високи лихвени проценти, пише за Financial Times Джоана Киркланд, главен инвестиционен директор на Schroders.

Инвеститорите, изправени пред спадащи акции, не можаха да намерят убежище при облигациите, с което бяха са свикнали. Докато американският индекс S&P 500 падна с 19 процента през миналата година в доларово изражение, 10-годишните щатски държавни облигации се понижиха в синхрон, губейки също 19 процента.

Това направи нещата много трудни за популярното портфолио от облигации и акции в съотношение 60/40, което обикновено има за цел да осигури възвръщаемост поне равна на инфлацията. През 2022 г. портфолио от 60 процента американски акции и 40 процента дългосрочни ДЦК на САЩ щеше да има с 28 процента по-ниска възвръщаемост от инфлацията.

 „Fomo“ пазарът от началото на това десетилетие, при който инвеститорите се тълпяха около малък брой все по-скъпи акции на растежа поради страха да не пропуснат възможността, беше напълно потушен. Шепата технологични гиганти, които преди това бяха добавили толкова много към възвръщаемостта на индексите, бяха същите, които повлякоха американския пазар надолу миналата година. Портфолио от седемте най-големи американски компании в индекса MSCI USA, формирано преди година, би донесло загуби на инвеститорите от 40 процента през 2022 г. Портфолио от останалите акции в индекса щеше да загуби само 14 процента.

Не само инвеститорите в традиционни активи усетиха болката; криптовалутите се сринаха. Биткойн падна с 65 процента през годината, докато „стабилните“ монети Luna и Terra показаха всичко друго, но не и че са такива, след като се сринаха сред водовъртеж от скандали и фалити, най-вече на криптоборсата FTX.

И така, какво вещае това за инвеститорите през 2023 г.?

След десетилетие на нулеви лихви и количествено облекчаване, инвеститорите трябва да се адаптират към среда, в която структурно по-високата инфлация ще изисква от централните банки да провеждат по-активна монетарна политика.

За 2023 г. очакваме инфлацията да спада и с риска от рецесия облигациите отново ще бъдат полезен диверсификатор, пише Джоана Киркланд. Но предвид средносрочния натиск върху инфлацията, аргументите за притежаване на облигации сега почиват повече на доходността, която те предлагат. Това е промяна от миналото десетилетие, когато облигациите предлагаха малка или никаква доходност и диверсификацията беше основната им привлекателност, а не доходът, който осигуряваха.

Очакваме повишена дивергенция в лихвените цикли между страните и регионите. Държави, които по-малко разчитат на външно финансиране и които са показали политическа дисциплина, могат да бъдат възнаградени, докато други могат да бъдат наказани. Вече има повече възможности за инвестиране в различни пазари на облигации въз основа на очакванията за това накъде се насочват лихвите в тези страни.

По подобен начин компаниите, които оцеляваха в резултат на ниските разходи по заеми, може скоро да се окажат затруднени на фона на по-високите лихви. От съществено значение ще бъде да се прецени кои компании са в състояние да прехвърлят по-високите разходи на своите потребители: тези, които не могат, ще видят маржовете си под натиск.

Коефициентите цена/печалба вероятно ще бъдат по-ниски и инвеститорите ще бъдат по-фокусирани от всякога върху знаменателя на това съотношение. В други области, с напрегнатата геополитическа среда суровините са полезен източник на диверсификация, след като останаха встрани в периода на количественото облекчаване.

След продължителен силен период маржовете на печалба в САЩ са на рекордни нива. Но както видяхме в технологичния сектор, натискът за по-високи разходи в Америка сега става очевиден в момент, когато растежът на приходите очевидно започва да се забавя. Отрицателният оперативен ливъридж – при който фиксираните разходи съставляват по-голяма част от общата структура на разходите на компанията, докато продажбите намаляват – започва да се проявява. Въпреки това Уолстрийт все още очаква 6-7 процента ръст на печалбите за S&P 500 през 2023 г., което изглежда оптимистично.

Останалият свят определено изглежда по-интересен, особено Азия.

Икономиката на Китай беше много по-устойчива по време на „излизането“ от Covid, отколкото се очакваше. И с високочестотни индикатори, които предполагат, че активността вече е започнала рязко да се повишава, тъй като броят на инфекциите е намалял, краткосрочната перспектива за икономиката е добра

Новият пазарен режим касае не само инфлацията и лихвените проценти. Структурните промени във веригите за доставки, промените в енергийната политика и нарастването на инвестициите в технологии като полупроводници ще създадат възможности сред нова вълна от компании. Някои от инвестиционните теми, които се появиха през последните няколко години, само ще се засилят - и ще се появят нови.

Миналата година беше важна за навлизането на тези фундаментални промени. 2023 също вероятно ще бъде бурна, тъй като тези промени стават все по-вкоренени в психиката на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още