IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските инвеститори се колебаят относно Китай

Те са раздвоени между страха от пропускане на възможността и действащите геополитически фактори

18:47 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сред западните банкери, фокусирани върху Китай, върви отдавашно мърморене, че колкото по-далеч е един инвеститор от Пекин, толкова по-негативно гледа на страната. Това рядко е било по-вярно, отколкото днес, когато въпреки ръста с една трета на китайските борсови индекси само за три месеца, много западни фондови мениджъри, и по-специално американските, все още се въздържат от инвестиции, пише пазарната редакторка за САЩ на Financial Times Дженифър Хюз.

Повишенията предизвикаха вълна от оптимистични възгледи за Китай от Goldman Sachs и JPMorgan Chase, като анализатори изтъкват понижените оценки и потенциала за растеж на печалбите, докато втората по големина икономика в света продължава да се възстановява след почти три години на предизвиканата от пандемията изолация.

Бичите настроения за Китай имат своите основания. Хонконгският бенчмарк Hang Seng се търгуваше през ноември на само шест пъти прогнозираните печалби и дори сега, на ниво от осем, е само наполовина от достигнатия си през 2021 г. връх. За сравнение - съотношението цена-печалба (P/E) на американския индекс S&P 500 от 18 е надолу само с една четвърт. Китайската икономика също така се очаква да се възстанови през 2023 г. и вицепремиерът Лиу Хе увери присъстващите на Световния икономически форум в Давос миналата седмица в ангажимента на страната към нейните капиталови пазари.

И въпреки това все още има предпазливост сред международните инвеститори относно подема на индекси като Hang Seng - отдавна показател за западните възгледи спрямо Китай - или китайския индекс на MSCI, който смесва акции от континентален Китай с такива, търгувани в Хонконг и Ню Йорк.

„Всеки изпитва страх от пропускане на възможността, но в същото време е и парен“, коментира Бари Гил, ръководител на инвестициите в UBS Asset Management в Ню Йорк. Той е оптимист за перспективите пред Китай, но признава: „Все още не срещаме голям интерес“.

Дори хедж фондовете не са имунизирани. Един мениджър, фокусиран върху Азия, съобщава за продължаваща съпротива срещу китайски инвестиции от страна на голям клиент от САЩ, притеснен от различния подход на Пекин към върховенството на закона. Геополитиката също въведе ограничения за американците, пред които, да речем, европейските фондове не са изправени.

Администрацията на американския президент Джо Байдън промени и разшири "черния списък" от ерата на предходния президент Доналнд Тръмп (2017-2021) на китайски компании, за които се смята, че имат военни връзки - нещо, което американските инвеститори не могат да толерират. Запомнящо се е, че специалистът по разпознаване на изображения SenseTime бе добавен към списъка в навечерието на своето първично публично предлагане (IPO) в Хонконг преди малко повече от година, което почти го провали, като в крайна сметка бяха набрани около 740 млн. долара.

Въпросите с одита, повдигнати от Вашингтон, продължават да висят след американския закон от 2020 г., който изисква делистването на китайски компании от Нюйоркската борса, ако регулаторите не могат да прегледат техните одити в продължение на три години. През декември американският счетоводен надзор заяви, че е доволен от достъпа си до работата на китайските одитори, след като за първи път бе осигурено такова сътрудничество от Пекин. Но това само предотврати хаотичното делистване на повече от 200 китайски акции в близко бъдеще, а не сложи край на заплахата.

Китай, от своя страна, също не помага на инвеститорите. Налагането през юли 2020 г. на широкообхватен закон за националната сигурност на Хонконг влезе в заглавията по света и смрази дебата във финансовия център. След това поредица от регулаторни репресии през 2021 г. разбиха доверието на инвеститорите в сектори като технологиите.

Едно разследване попари надеждите на платформата за пътнически превоз Didi, като спря изтеглянията на нейното приложение само няколко дни след IPO-то й в Ню Йорк на стойност 4,4 млрд. долара. Това се случи след разследвания на технологичния титан Alibaba и асоциирани с него фирми, включително Ant Financial. Те ефективно спряха рекордното IPO на Ant на стойност 35 млрд. долара през 2020 г., по-малко от два дни преди началото на търговията. Все още вярващите в Китай след всичко това, трябваше да се сблъскат и с ефекта на трите години на изолация на страната поради Covid-19.

Но инвеститорите трябва да гледат напред, а не само да съзерцават понесените белези. Поддържането на негативна позиция спрямо Китай е по-трудно, когато китайските акциите скачат и мислите, че пропускате възможността. Предпазливите към Китай инвеститори, следващи индексите на развиващите се пазари, вероятно имат най-много терзания, като се има предвид, че страната съставлява почти една трета от индекса на MSCI за тези пазари. И не е необходимо ситуацията в Китай да е напълно положителна, за да поскъпват акциите.

„Нямаме нужда всичко в Китай да се подобрява, може просто да се нуждаем вече да не е толкова лошо“, споделя Дан Джерард, стратег за диверсифицирани активи в State Street.

Колко дълго резервираните ще запазят позицията си ще зависи и от по-широката макрокартина. Джерард смята, че пазарите разчитат твърде много на западните централни банки да намалят лихвите, ако икономиките отслабнат бързо. Ако той е прав, икономическото възстановяване на Китай след пандемията вероятно ще изглежда още по-примамливо за инвеститорите, търсещи растеж.

Има една пазарна поговорка на Уолстрийт, която отговаря на китайския сценарий, за това как в началото на бичи пазар са необходими млади трейдъри, защото са свежи, а в по-късен етап - стари, понеже могат по-добре да забележат задаващите се капани. Със сигурност би било по-лесно да заложите на Китай без багажа от последните години, но тъй като това не е възможно, очаквайте съпротивата да продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още