IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси поеха нагоре в обрат след решението на Фед за лихвите

Силни корпоративни отчети също допринесоха да ръста на основните индекси отвъд Океана

23:58 | 01.02.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в сряда след обрат в средата на търговията, когато инвеститорите се отърсиха от повишаването на лихвата с четвърт процентен пункт от Федералния резерв и вместо това се съсредоточиха върху изказването на председателя Джером Пауъл, който призна, че инфлацията се забавя, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 1,05% до ниво от 4199,21 пункта, след като по-рано през деня се понижаваше с почти 1%. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 2% и завърши деня на ниво от 11 816,32 пункта, подкрепен от ръстове при производителите на чипове след силен отчет от Advanced Micro Devices.

В същото време индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 6,92 пункта до ниво от 34 092,96 пункта, след като спадаше с над 500 пункта в най-ниската си точка за деня.

Новото повишаване на лихвите от Фед е забавяне спрямо декември, когато централната банка вдигна лихвата с половин пункт. Това дава надежди на инвеститорите за смекчаване на агресивната кампания по затягане на паричната политика. Те бяха насърчени допълнително от изказването на Пауъл.

„Можем да кажем за първи път, че е започнал процес по дезинфлация. Можем да видим това и го виждаме наистина в цените на стоките до момента“, каза Пауъл на пресконференция след заседанието на централната банка.

Тя обаче не намекна за пауза във вдигането на лихвата, като запази говоренето си в съобщението си след заседанието, че „продължаващи ръстове в целевия диапазон ще бъдат уместни, за да достигнем до положение, при което паричната политика е достатъчно рестриктивна, за да върне инфлацията до 2% след време“.

В изказването си на пресконференцията Пауъл допълни, че Фед ще трябва да бъде рестриктивен известно време и че централната банка има още работа за вършене.

Основните индекси отвъд Океана получиха подкрепа и от корпоративни отчети за четвъртото тримесечие, които до голяма степен продължиха да показват устойчиви печалби. Книжата на Peloton поскъпнаха с 26,5%, след като компанията за фитнес оборудване заяви, че нетната ѝ загуба е намаляла на годишна база. Цената на акциите на Advanced Micro Devices нарасна с 12,6%, след като компанията за полупроводници обяви резултати за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията.

Книжата на социалната мрежа Snap се сринаха с 14%, след като компанията обяви тримесечни приходи, които не отговориха на очакванията на Wall Street. Snap имаше тежка 2022 г., тъй като забавянето на икономиката накара много компании да намалят бюджетите си за дигитална реклама. За трето поредно тримесечие компанията отказа да обяви очаквания за представянето си. Печалбата ѝ обаче беше по-висока от прогнозите на анализаторите. 

Wall Street изпрати силен месец. S&P 500 записа най-доброто си представяне през януари от 2019 г., а технологичният показател Nasdaq Composite отчете най-силния си първи месец от годината от 22 години насам.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,417% и 3,572%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е надолу с 0,93% до 101,15 пункта. Еврото запази нивото си от предишния ден от 1,099 долара, а паундът поскъпна с 0,01% до 1,237 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,01% до 128,91 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се понижи в сряда, след като данни на американското правителство показаха голям ръст на запасите от суров петрол, бензин и дестилати, а ОПЕК и съюзниците ѝ запазиха непроменено нивото на добива. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 2,62 долара до 82,84 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 2,46 долара до 76,41 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,1% до 1942,80 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още