IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до 6,5%

Годишният темп на инфлация се забави до 12-месечно дъно от 5,72% през декември, но базисната инфлация остава висока

12:53 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сградата на централната банка. Снимка: Bloomberg
Сградата на централната банка. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Индия повиши основния си репо лихвен процент с 25 базисни пункта до 6,5% по време на февруарското си заседание, което е шестото поред повишение на лихвения процент на фона на отслабваща инфлация, дължаща се на умереното поскъпване на храните. Решението бе очаквано от пазара. 

Годишният темп на инфлация се забави до 12-месечно дъно от 5,72% през декември 2022 г., отбелязвайки втори пореден месец, в който инфлацията остава в рамките на целевия диапазон на банката от 2-6%. Решението последва повишението с 35 базисни пункта през декември миналата година. 

„Трябва да видим решително намаляване на инфлацията", заяви управителят Шактиканта Дас след решението.  Представителите на комисията гласуваха единодушно за запазването на размера на сконтовата лихва. 

От май 2022 г. насам централната банка е повишила лихвените проценти с 250 базисни пункта, достигайки ниво, невиждано от януари 2019 г. насам. Управителният съвет понижи прогнозата си за инфлацията за финансовата 2023 г. от 6,7% на 6,5%, като същевременно ревизира нагоре прогнозата за растежа на БВП на Индия от 6,8% на 7%. 

За следващата финансова година Бордът прогнозира, че инфлацията ще се забави допълнително до 5,3% при темп на икономически растеж от 6,4%. 

„Тъй като позицията продължава да се фокусира върху оттеглянето на мерките за облекчаване на условията, възможността за по-нататъшно повишаване на лихвите остава отворена, ако инфлацията надхвърли прогнозите", казва Адити Наяр, главен икономист в ICRA Ltd. „Очакваме, че през 2024 г. централните банкери ще останат бдителни, а решенията им - зависими от данните“. 

Макар че основните потребителски цени се върнаха в целевия диапазон на централната банка от 2% до 6%, базисната инфлация - показател, който изключва волатилните разходи за храна и горива - се задържа над 6% през последните 15 месеца. Забавянето на темпа на повишение на лихвите дава възможност на централната банка да проучи въздействието на предишните увеличения и да повиши, когато е необходимо, в съответствие с подхода, прилаган от аналогичните институции, коментира Bloomberg. 

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди посланието си за необходимостта от по-високи лихвени проценти, макар че възраждащата се инфлация може да попречи на централните банки в Азия да спрат повишенията на лихвените проценти засега. Тази седмица Австралия повиши лихвата с 25 базисни пункта и заяви, че е необходимо по-нататъшно затягане, за да се овладее базисната инфлация. Във Филипините потребителските цени се ускориха до нов 14-годишен връх, а Тайланд предупреди, че инфлационните рискове са се увеличили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още