IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейските борси удължават периода на спадове 

Отново само борсата в Москва остана на зелено, макар и със съвсем лек ръст 

19:59 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата в Москва. Снимка: Bloomberg
Борсата в Москва. Снимка: Bloomberg

Повечето от основните фондови борси в Източна Европа приключиха сесиите си в сряда (22 февруари) с понижения. След края на търговията фокусът ще бъде насочен към протокола от последното решение на Фед за лихвените проценти. Пазарните участници се надяват, че той ще им даде представа за бъдещия курс на действие на Федералния резерв на САЩ.

Анализаторът Константин Олденбургер от брокерската компания CMC заяви, че протоколът не бива да се надценява, тъй като наскоро, едва след заседанието, бяха публикувани солидни икономически данни за САЩ, а те продължават да сочат към упорита инфлация, така че е малко вероятно настроенията в комитета по парична политика до този момент да са се променили.

Пазарите се опасяват, че централните банки ще трябва да повишат лихвените проценти много повече, за да задържат инфлацията.
Кери Крейг
анализатор в JP Morgan

"Пазарите се опасяват, че централните банки ще трябва да повишат лихвените проценти много повече, за да задържат инфлацията", казва Кери Крейг от JP Morgan. Фед може отново да обмисли по-големи стъпки за повишаване на лихвените проценти, добавя той. 

Индексът PX в Прага затвори с понижение от 0,88% на ниво от 1376,52 пункта. Сред силно претеглените акции спад имаше при Erste Group - с 2,5%. Други банкови акции също поевтиняха, като Komercni Banka се понижи с 0,9%, а Moneta Money Bank - с 0,8%.

Будапещенският Bux загуби 0,07% до 45 063,48 пункта. Сред сините чипове се откроиха акциите на петролната компания Mol с понижение от 0,7%, докато OTP Bank спечели 0,3%.

Виенската фондова борса също приключи търговията в сряда на червено. Водещият индекс ATX спадна с 0,82% до 3459,26 пункта.

На австрийската фондова борса Wienerberger и Kapsch TrafficCom преминаха във фокуса на вниманието с представянето на данните си. Групата за строителни материали Wienerberger забележимо увеличи приходите и печалбата си през изминалата финансова година благодарение на управлението на разходите и енергийния си мениджмънт. Анализаторите на Erste Group написаха в първоначалната си оценка, че данните за четвъртото тримесечие надхвърлят техните собствени и пазарните очаквания. Акциите на Wienerberger реагираха с ръст от 2,7%.

Базираният във Виена доставчик на системи за събиране на пътни такси Kapsch TrafficCom отчете по-високи приходи и печалба през първите три тримесечия на финансовата 2022/23 година. Особено развитието на приходите изненада положително експертите на Erste Group. Въпреки това акциите на Kapsch поевтиняха с 0,2 на сто.

Сред компаниите с голяма капитализация се открои и Voestalpine, чиито акции загубиха 1,1 процента. Erste Group отчете спад с цели 3,4%. За разлика от нея акциите на Raiffeisen Bank International (RBI) поскъпнаха с два процента. През предходния ден книжата на банката се сринаха с 3,7% на фона на информация за разследвания срещу нея заради бизнеса ѝ в Русия. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ  от Raiffeisen детайли за експозицията ѝ в Русия, частично окупирания Донбас, Украйна и Сирия, включително за сделките и активността с определени клиенти. 

Raiffeisen има силно присъствие в руската финансова система и е една от само двете чуждестранни банки в списъка на Руската централна банка с 13 „системно важни кредитни институции“, подчертавайки важността ѝ за руската икономика, която се бори с всеохбватните западни санкции.

На Московската фондова борса индексът RTS беше сравнително стабилен, с малък ръст от 0,05% до 929,43 пункта.

Според анкета на Ройтерс основните индекси на Московската фондова борса ще продължат да се повишават, макар и с по-бавни темпове от предварително очакваните. Дванадесет експерти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират 5,3% ръст на индекса MOEX до средата на 2023 г. в сравнение със затварянето му в понеделник. Очаква се индексът RTS да нарасне с малко над седем процента. Въпреки това прогнозите са по-малко оптимистични, отколкото в предишното проучване през ноември миналата година. Тогава експертите очакваха индексите да се повишат с по около 14%. Според експертите намаляването на приходите от петрол и газ, обявяването на корпоративен данък в размер на еквивалента на 4 млрд. долара и геополитическите сътресения са свили перспективите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още