IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът слага край на тридневната серия от поскъпване 

Националните запаси от суров петрол в САЩ са се увеличили до най-високото ниво от май 2021 г., коментар на Йелън също допринася за поевтиняването 

08:32 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поевтинява, докато инвеститорите преценят перспективите за политиката на Федералния резерв след поредното повишение на лихвите и се запознават със смесените данни за търсенето и предлагането в САЩ.

Фючърсите върху американския суров петрол (West Texas Intermediate) за май се понижават до 70 долара за барел (1%), след като през първите три дни на седмицата поскъпнаха с около 6%. Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 66 цента, или 0,78%, до 74,11 долара за барел към 8 часа. 

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл намекна, че след повишението с 25 базисни пункта в сряда може да има още затягане, и добави, че лихвите няма да бъдат намалени през тази година. Коментарите бяха направени по-малко от две седмици след най-тежката банкова криза от 2008 г. насам.

Привлекателността на рисковите активи, включително суровините, бе накърнена и след като министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че регулаторите не смятат да предоставят „общо" застраховане на депозитите, за да стабилизират банковата система, без да работят със законодателите, поставяйки отново фокуса върху крехкостта на банките.

„Ясно е, че макроновините ще останат ключов фактор за посоката на цените в краткосрочен план", казва пред Bloomberg Уорън Патерсън, ръководител на стратегиите за суровините в ING Groep NV. „Коментарите на Йелън, свързани с общото застраховане на депозитите, изглежда оказаха известен подновен натиск върху рисковите активи, включително върху петрола“. 

Суровият петрол се е насочил към най-стръмното си поевтиняване през първото тримесечие от 2020 г. насам, когато пандемията засегна търсенето. Спадът е предизвикан от опасенията за потенциална рецесия в САЩ, силните руски потоци въпреки западните санкции и банковите сътресения. Все пак има признаци за силно търсене в Азия, тъй като Китай се възстановява, след като страната се отказа от политиката си на нулев Covid в края на миналата година.

Националните запаси от суров петрол в САЩ са се увеличили до най-високото ниво от май 2021 г., след като силното натрупване по крайбрежието на Мексиканския залив надделява над спада в ключовия център за съхранение Кушинг, щата Оклахома, сочат данни на Администрацията за енергийна информация (EIA). Въпреки това износът на петрол се е изстрелял до рекорд, а запасите от бензин отново са се свили. 

На срещата на Фед бяха посочени икономическите рискове, а по-големите от очакваното запаси от суров петрол в САЩ също намалиха оптимизма около перспективите за търсенето.
Йеап Джун Рон
пазарен стратег в IG

„На срещата на Фед бяха посочени икономическите рискове, а по-големите от очакваното запаси от суров петрол в САЩ също намалиха оптимизма около перспективите за търсенето", казва пред Ройтерс Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Въпреки това слабостта на долара остава светъл лъч, който спомага за известна устойчивост на цените на петрола, като остават някои възможности за повишаване на цените на петрола на фона на изкупуването на петрол в началото на тази седмица, добавя специалистът.

„Въпреки всички негативни коментари за прогнозата за ръст на производството на петрол в САЩ за 2023 г., повишаването на инфлацията при разходите и по-ниските капиталови разходи (инвестиции, б. ред.), последният седмичен доклад на EIA потвърждава ключовата роля на американския петрол за световните петролни пазари", заявиха анализаторите на Citi в бележка от четвъртък.

Брутният износ на суров петрол и петролни продукти достигна нов връх от малко над 12 млн. барела на ден, което е много над нивата на предлагане на всяка друга държава, допълват анализаторите, позовавайки се на данни на EIA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още