IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският фонд KKR набра 8 млрд. долара за инвестиции в Европа

Много фондове за дялово инвестиране изпитват в момента затруднения да постигнат целите си за набиране на средства

12:57 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Офисът на KKR в Лондон. Снимка: Bloomberg
Офисът на KKR в Лондон. Снимка: Bloomberg

Финансовият инвеститор KKR, който досега е вложил средства в компании като медийния гигант Axel Springer, компанията за пазарни проучвания GfK и финтех компанията Unzer, е набрал 8 млрд. долара от инвеститори за по-нататъшни европейски инвестиции. Това обяви самата KKR във вторник сутринта. Европейският фонд VI на KKR в момента е най-големият фонд със специфичен фокус върху европейския пазар.

Анонсът се случва в момент на нестабилни пазари и макроикономическа несигурност. Фирмите за дялово инвестиране изпитват затруднения при набирането на ангажименти от институционалните инвеститори, които остават предпазливи на фона на икономическата ситуация и тъй като много от тях се оказаха свръхразпределени в алтернативни класове активи по време на възходящите пазари, коментира Bloomberg. 

Много фондове за дялово инвестиране изпитват затруднения да постигнат целите си за набиране на средства.

 

„Искаме да купуваме при атрактивни оценки и да продаваме, когато е атрактивно за продавача да продава", казав Матиа Каприоли, съпредседател на европейското подразделение за дялово участие в KKR. „Следващите шест месеца може да не са непременно времето за монетизиране на инвестициите - това, което искаме през следващите шест месеца, е да се разгърнем“. 

„Нашите инвеститори се интересуват от рисковия профил. Те са различни при един европейски фонд, при азиатски или глобален фонд, в който са представени всички световни региони", казвапред Handelsblatt Филип Фрайзе, съ-ръководител на европейския отдел за дялово инвестиране в KKR. За инвеститорите Европа е синоним на Западна Европа, поясни той. 

Фирмите за дялово инвестиране купуват инвестиционни фондове, части от групи или средни предприятия, възстановяват ги и ги продават след няколко години или ги правят публични. Европейски играчи като CVC, EQT или Partners традиционно инвестират от една трета до повече от половината от средствата си на родния си континент.

Освен това някои конкуренти също са стартирали фондове, специално насочени към Европа, а други са в процес на подготовка. Според финансовите среди Bridgepoint в момента набира средства за подобен фонд на стойност 7 млрд. евро, Carlyle - 6,5 млрд. евро, Triton - 5,5 млрд. евро, а Bain – 5 млрд.евро. Финансовите инвеститори не са коментирали планираните обеми.

KKR обещава на своите инвеститори възвръщаемост от 20% или т.нар. „свръхвъзвръщаемост" от десет процентни пункта над тази, която може да бъде постигната с инвестиции в акции, например. „Ние поддържаме тази стойност стабилна през всички цикли", казва Фрайзе.

Частен капитал: повече ограничения, по-малко сделки

На фона на свитите пазари на финансиране инвеститорите в частен капитал понастоящем изпитват затруднения при придобиването на нови компании, особено при по-големите сделки. Въпреки това периодът за нови инвестиции е добър, казва Фрайзе. „Най-добрите резултати често се постигат в неспокойни времена“, убеден е той. 

Иначе в момента кризата очевидно не оказва влияние за ограничаване на покупките в KKR: през 2022 г. например фондът придоби доставчика на облачни услуги Contabo в Германия и производителя на велосипеди Accell в Нидерландия. С оглед на слабата наличност на дългов капитал понастоящем KKR обича да финансира предварително сделките със собствен капитал, както в случая с френския застрахователен брокер April, чието придобиване на стойност почти 2 млрд. евро през ноември KKR финансира изцяло със собствен капитал, докато около половината от него не беше заменен с ангажименти от частни кредитни фондове.

Ръководителят на KKR за Германия Кристиан Олих пояснява, че компанията гледа на себе си като на „партньор на семейните предприемачи". Инвестиции като тези в медийния концерн Bertelsmann и производителя на аромати Wild Flavors, които приключиха преди около десет години, са също толкова референтни, колкото и настоящите в Springer или производителя на софтуер Körber. „Доверието е най-важното нещо, а това са споразумения, които се сключват трайно", казва Олих. Филип Фрайзе, съ-ръководител на европейския отдел за дялово инвестиране в KKR. Снимка: Bloomberg Филип Фрайзе, съ-ръководител на европейския отдел за дялово инвестиране в KKR. Снимка: Bloomberg

Според Фрайзе Германия трябва да има тежест в инвестициите на KKR, която съответства на нейния брутен национален продукт в европейски мащаб. С други думи: около една четвърт.

Първите стъпки по пътя към това трябва да бъдат направени скоро: „Една или две сделки в момента са във финалната фаза на преговорите, скоро може да има подписване на договори", призна Фрайзе. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още