IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията с предпазливи ръстове*

Нови данни показват забавяне на инфлацията в САЩ и сега погледите са към Фед

17:32 | 13.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана започват новата сесия предпазливо на фона на още данни, подсказващи за забавяне на инфлацията в САЩ, пише CNBC. Индексът на производствените цени през март, който обикновено е предвестник за движението на потребителските цени, намалява с 0,5% на месечна база спрямо прогнозите на пазара за запазване на нивото от февруари.

В сряда (12 април) данните на Министерството на труда показаха и най-бавния ръст на инфлацията в САЩ за последните почти две години.

Така в първите часове на търговската сесия широкият S&P 500 се повишава с 0,29% до 4103,41 пункта, а индексът на сините чипове Dow Jones добавя 0,02% до 33 652,56 пункта. По-категорично е представянето на Nasdaq, в чийто състав преобладават технологични компании. Индексът напредва с 0,9% до 12 037,79 пункта.

На пазарите натежава представянето на Harley Davidson, чиито акции поевтиняват с повече от 4% до цена от 35,75 долара за брой. Причината е прогнозата на UBS, според която компанията, произвеждаща емблематичните мотори, ще отчете по-лоши от очакваното данни за тримесечието. Банката очаква, че американските продажби на компанията се свиват с 20 на сто в периода януари-март 2023 година.

Настроенията на петролните пазари се промениха в последните часове. Търговците сега се съсредоточават върху опасенията за рецесия, а не толкова върху доставките на петрол на пазара. Лекият суров петрол WTI поевтиня с 0,5% до 82,84 долара за барел. Европейският Брент се търгува за 86,71 долара за барел, което представлява понижение от почти 0,7 на сто.

Стойността на долара намалява на валутните пазари на фона на очакванията, че Федералният резерв ще прекрати агресивната си политика за основния лихвен процент в САЩ. Едно евро се разменя за 1,1052 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2519 долара за брой.

Цената на златото рязко се повишава на фона на растящите опасения за глобалната икономика и търговията се извършва при 2061,90 долара за тройунция, което представлява ръст от почти 1,9 на сто. Златото се търгува при най-високата си цена за последните 12 месеца.

* Данните са актуални към 17:05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още