IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се забавя повече от очакваното

Ръстът на цените е ограничен от по-ниските разходи за горива, но петролът може да поскъпне заради решението на ОПЕК+ да съкращава добива

17:03 | 12.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

За забавяне на инфлацията през март съобщава Министерството на труда на САЩ на страницата си. От публикуваните данни е видно, че индексът на потребителските цени се повишава с 0,1%, спрямо 0,4% месечен ръст през февруари. Това означава, че през последните 12 месеца инфлацията достига 5 на сто.

Това е най-бавният годишен ръст от май 2021 година, отбелязват от министерството. Годишната инфлация записа пика си през юни 2022 година - 9,1%. Въпреки намалението, индексът остава двойно над целта на Федералния резерв от 2% годишна инфлация.

Базовата инфлация (без храните и енергийните разходи) се повишава с 0,4% след ръст от 0,5 на сто през февруари. За последните 12 месеца индексът отчита ръст на цените на основните продукти от 5,6 на сто.

Пазарните анализатори обаче вече прогнозираха, че институцията ще забави малко агресивната си политика по повишаването на основния лихвен процент в САЩ, още повече че вече се виждат и някои сигнали за охлаждането на трудовия пазар. През февруари например свободните работни места за първи път от месеци паднаха под 10 млн.

В същото време обаче в края на миналата седмица официалната статистика на Министерството на труда отчете, че безработицата в страната е на ниво от 3,5% от трудоспособното население на САЩ.

Данните за инфлацията през март се разминават малко с пазарните очаквания. Анализатори, цитирани от Ройтерс, прогнозираха месечна инфлация от 0,2% и годишна от 5,2 на сто.

Забавянето на ръста на цените е резултат от по-ниските цени на горивата, но вероятно те отново ще тръгнат нагоре след решението на ОПЕК+ да ограничи с още малко над 1 млн. барела на ден добивите. То ще влезе в сила от началото на май и ще продължи до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: RoyBatty... тцъ ... от десетки години методологията е била една и съща ... кошниците от стоки са различни , зависи какво се търси като информация ... храните имат значение само за социалните политики , горивата влияят само на транспорта и то ограничено ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
Може би трябва също да се спомене, че методологията за измерване на инфлацията се промени и вече няма сравнимост с предишни периоди. Интересно дали някой вярва, че инфлацията е 5%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още