IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола е на червено на фона на oпасения за възстановяване на търсенето*

И двата водещи сорта изтриват по 0,3% от стойността си

08:58 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се понижава в сряда, макар и с малко, докато инвеститорите преценяват признаците за свиване на американските резерви, притесненията за неравномерно възстановяване на търсенето и шансовете за ново парично затягане, съобщава Bloomberg.

И двата водещи сорта изтриват по 0,3% от цената си. Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate достигат цена от 80,63 долара за барел, докато тези върху международния бенчмарк Брент 84,52 долара за барел.

От Американския петролен институт стана ясно по-рано, че запасите в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома, са намалели отново миналата седмица, според запознати. Ако това се потвърди от правителствените данни по-късно в сряда, ще представлява най-дългата серия на спадове от над година насам.

Но възстановяването на потреблението на гориво остава неравномерно на фона на прекомерното снабдяване с руски петрол и вече така или иначе добре снабдения пазар. Рафинериите в региона обмислят съкращаване на дейността, тъй като печалбите от превръщането на суровия продукт в горива като дизел намаляват.

„Цените на петрола останаха относително заключени в диапазон“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на звеното за суровинни стратегии на ING Groep NV в Сингапур. „Изглежда все още има някои притеснения за прогнозите за по-широкото търсене и по-слабите маржове на рафинериите само ще увеличат тези притеснения“, допълва той.

Цената на суровия петрол се възстанови, след като спадна до 15-месечно дъно в средата на март след кризата в банковия сектор. Изненадващото решение на широката група ОПЕК+ за производствени съкращения и ограничени иракски доставки се отразиха на ръстовете, но се очаква износът от Иракски Кюрдистан да се възстанови тази седмица.

Очаквано икономическо проучване на Федералния резерв също трябва да бъде публикувано по-късно в сряда и ще даде нов поглед върху състоянието на американската икономика, наред с пътя на паричната политика.

*Информацията е актуана към 8:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още