IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма" ще изплати по 0,6 лв. дивидент на акция

На акционерите ще бъде разпределена цялата печалба за 2022 г., плюс суми от неразпределената печалба и допълнителните резерви, при дивидентна доходност от над 10%

10:32 | 21.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Софарма“ АД ще изплати на акционерите по 0,6 лева брутен дивидент на акция за 2022 г. Това се вижда от покана за общо събрание на акционерите на дружеството, публикувана в Търговския регистър.

Цялата печалба на компанията за миналата година – над 39,4 млн. лева, ще бъде разпределена като дивидент. Останалата необходима сума ще се вземе от неразпределените печалби от минали години и допълнителните резерви, става ясно от документа.

С този размер на дивидента дружеството осигурява 10,27% дивидентна доходност спрямо цената на затваряне от вчерашната сесия (20 април 2023 г.).

Правото да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния депозитар като акционери на 14-ия ден след деня на общото събрание, на което е приет годишният финансов отчет и е взето решение за разпределение на печалбата.

Изплащането на дивидента ще започне в 60-дневен срок след провеждането на общото събрание, чрез инвестиционните посредници и „Юробанк България“ (Пощенска банка).

Акционерите на „Софарма“ ще гласуват и годишния отчет на дружеството, отчетите на ръководството и одиторите, както и ще изберат нов одитен комитет и регистриран одитор.

Акционерите ще гласуват и запазването на възнагражденията на членовете на съвета на директорите без промяна, както и изплащането на допълнително възнаграждение в размер на 1% от нетната печалба на дружеството за 2022 г.

С отделно решение 2% от нетната печалба ще бъде разпределена между членовете на висшия мениджърски екип.

В последната година акциите на „Софарма“ поскъпват с почти 33%, а пазарната капитализация достига над 787,2 млн. лева.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още