IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коригираната прогноза на Германия не успя да върне оптимизма на борсите в Европа

На върха на Stoxx 600се озова Kindred Group, след като акциите ѝ поскъпнаха с 16 на сто

19:52 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси отчетоха спадове, докато инвеститорите оценяват отново рисковете около банковия сектор, съобщава Market Watch.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx Europe 600 се понижи с 0.83% до 463,21.пункта.

Френският индекс CAC 400 отчете спад от 0,86 на сто до 7466,66 пункта.

Германският показател DAX записа понижение от 0,48 на сто до 15 795,73 пункта.

Британският измерител FTSE 100 изтри 0,49% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7852,64 пункта.

Цената на книжата на First Republic Bank изтри над 27% стойността си, след като ден по-рано акциите на кредитора поевтиняха с около 50%, тъй като компанията отчете 40% спад на депозитите до 104,5 млрд. долара. Това възроди страховете сред инвеститорите относно стабилността на банковия сектор.

При европейските акции книжата на Teleperformance SE записаха над 14% спад, с което телекомуникационната компания се озова на дъното на Stoxx 600. Цената на акциите на ASM International N.V.  и Dassault Systemes SE се понижи съответно със 7,5% и 6,8 на сто.

На върха на европейския бенчмарк се озова Kindred Group, след като акциите ѝ поскъпнаха с 16 на сто. Тя беше последвана от Temenos AG, където цената на книжата нарасна с 13,37 на сто.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 април.

По-рано в сряда германското правителство повиши слабо прогнозата си за икономически растеж за тази година до 0,4% от предишни прогнозирани 0,2%, показват пролетните икономически прогнози на властите в Берлин.

"В ход е постепенно възстановяване, въпреки постоянно трудната среда“, посочи германският министър на икономиката Роберт Хабек.

В новия доклад се казва, че текущите икономически показатели като тези за индустриалното производство, получените поръчки и бизнес климата сочат за икономическо съживяване през годината

В същото време правителството леко занижи прогнозата си за растеж през 2024 г. до 1,6% от януарска оценка за икономическа експанзия с 1,8 на сто.

Пазарите реагираха и на новото проучване на GfK, което показа, че индексът на потребителския климат в Германия за май се е повишил с 3,6 пункта до минус 25,7 пункта. Седмото поредно увеличение бележи най-високото ниво от април 2022 г. насам.

Анализатори и трейдъри обърнаха внимание и на вчерашните коментари на ръководителя на Белгийската централна банка Пиер Вунш, който заяви, че инвеститорите подценяват колко още ще нараснат вече високите лихви по заемите в еврозоната. Той допълни, че ще се съгласи със спиране на повишаването на лихвите, едва когато ръстът на заплатите започне да се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още