IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon натежа на Nasdaq и го изпрати на червено*

Търговецът на дребно съобщи, че облачният му бизнес се забавя, въпреки че отчете по-добри от очакваното данни за приходите си през първото тримесечие

17:37 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Технологичният индекс Nasdaq Composite не можа да последва другите два водещи показателя на американския фондов пазар и отчита свиване в петък, докато инвеститорите намаляват експозицията си към Amazon и други технологични компании, съобщава CNBC.

Индексът се понижава минимално с 0,04%. От своя страна, широкият измерител S&P 500 напредва с 0,2%, докато бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 0,3%.

Акциите на Amazon поевтиняват с 4%. Търговецът на дребно съобщи, че облачният му бизнес се забавя, въпреки че отчете по-добри от очакваното данни за приходите си през първото тримесечие.

Книжата на Snap пък изтриват над 19% от стойността си, след като компанията не можа да изпълни прогнозите за приходите си. Тези на Pinterest също поевтиняват с близо 16% след разочароваща прогноза за ръста на приходите през второто тримесечие.

Въпреки всичко сезонът на отчетите изглежда по-добър от прогнозираното. От приблизително 260 компании, дали данни за представянето си в състава на S&P 500, около 80% изненадват положително, показват данни на FactSet data.

Добра новина за търговията с технологични акции са и книжата на Intel, които поскъпват с над 6%, след като производителят на полупроводници отчете по-добри от очакваното приходи и печалба.

При макроикономическите данни по-рано в петък стана ясно, че два ключови индикатора показват продължителен инфлационен натиск в САЩ през последните месеци.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), който изключва храните и енергията и който е предпочитана мярка на Фед за базисната инфлация, нараства с 0,3% през март спрямо предходния месец и с 4,6% спрямо същия месец на 2022 г., показва нов доклад на Министерството на търговията.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 3,46% и 3,69%.

В същото време, доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се покачва с 0,3% до 101,83 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола не намира единна посока. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,4% до 78,7 долара за барел, докато тези върху американския сорт WTI поевтиняват с 0,2% до 74,58 долара за барел.

Златото също поевтинява с 0,2% до 1994,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още