IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени продължават да се покачват в САЩ и през март

Данните за цените, особено във връзка с нарастващите разходи за труд, подкрепят прогнозите, че Фед ще повиши лихвите с още четвърт процентен пункт следващата седмица

16:48 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Два ключови индикатора показват продължителен инфлационен натиск в САЩ през последните месеци, подкрепяйки залозите сред икономисти и анализатори, които смятат, че Федералният резерв отново ще повиши лихвите следващата седмица, пише Bloomberg.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), който изключва храните и енергията и който е предпочитана мярка на Фед за базисната инфлация, нараства с 0,3% през март спрямо предходния месец и с 4,6% спрямо същия месец на 2022 г., показва нов доклад на Министерството на търговията в петък.

Фед се стреми да ограничи инфлацията до ниво от 2%.

Междувременно показателят на разходите за труд на Министерството на труда – друг индикатор, който Фед следи – се увеличава с 1,2% през първото тримесечие спрямо предходното, надхвърляйки прогнозите на анализатори.

Данните за цените, особено във връзка с нарастващите разходи за труд, подкрепят прогнозите, че ръководството на Фед ще повиши своя референтен лихвен процент с още четвърт процентен пункт на заседанието следващата седмица. Въпреки че годишната инфлация достигна връх, пътят обратно към целта на централната банка от 2% се оказва неравен.

Повод за някакъв оптимизъм в доклада беше забавянето на разходите за услуги. Цените на услугите, с изключение на жилищните и енергийните услуги, се увеличават с 0,2% през март, показва анализ на Bloomberg. Въпреки това, на годишна база показателят остава на високо ниво от 4,5%.

Въпреки че силният пазар на труда и излишните спестявания осигуряват на домакинствата средства за харчене, потребителите започват да губят инерция. Разходите за лично потребление, коригирани спрямо цените, стагнираха миналия месец, отразявайки спада в разходите за стоки и охлаждането при разходите за услуги, след ревизиран надолу спад от 0,2% през февруари.

Забавянето на потребителските разходи предполага, че домакинствата стават все по-предпазливи и намаляват покупките по свое усмотрение. Въпреки че силният пазар на труда, постоянният ръст на заплатите и излишните спестявания подкрепиха потребителите на фона на растящите цени, данните показват, че инерцията отшумява.

Общият ценови индекс PCE се увеличава с 0,1% спрямо предходния месец, задържан от спада в разходите за енергия.

Основната мярка е в съответствие със средната прогноза на анкетирани от Bloomberg икономисти за ръст от 0,3%. Реалните разходи се очаква да намалеят с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още