IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ пада до най-ниското си ниво от юли 2022 г.

Междувременно текущите условия се подобряват, като много от анкетираните потребители виждат все още изобилни работни места на пазара на труда

18:29 | 25.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителското доверие в САЩ се понижава през април до най-ниското си ниво от юли 2022 г. поради по-песимистичните възгледи за икономическите перспективи, въпреки че настоящите условия се подобряват, съобщава Bloomberg.

Индексът на Conference Board се понижава през април до 101,3 пункта от 104 пункта през март. Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, е за ниво от 104 пункта.

Показателят на очакванията - който отразява шестмесечната перспектива на потребителите - падна до 68,1 пункта, също най-ниското ниво от юли. Въпреки това показателят на групата за текущите условия напредва до 151,1 пункта.

„Потребителите станаха по-песимистични по отношение на перспективите както за бизнес условията, така и за пазара на труда“, изтъква Атаман Озилдирим от Conference Board.

Цифрите показват, че потребителите очакват влошаване на икономиката на фона на прогнозите, че пазарът на труда скоро ще започне да се смекчава. Съкращенията на работни места продължават, като компаниите предоставят по-малко на брой свободни позиции и тези тенденции ще се ускорят в случай на рецесия.

Въпреки че повече потребители казват, че работните места са „изобилни“ през април, а по-малко споделят, че такива се намират трудно, техните очаквания за следващите шест месеца се влошават.

Разликата между тези мнения – показател, наблюдаван отблизо от икономистите, за да преценят затягането на пазара на труда – се увеличава след значителен спад през март.

Освен това инфлацията остава доста над целта на Федералния резерв за 2%. А финансовият стрес от фалита на някои регионални банки прави по-трудно за потребителите да получат заеми, което може допълнително да понижи разходите и настроението им.

Броят на планираните покупки на автомобили, жилища и основни електроуреди намалява. Междувременно по-малко потребители съобщават за намерения да почиват през следващите шест месеца.

Отделен доклад във вторник показа, че продажбите на нови жилища в САЩ са се увеличили през март до най-високото си ниво от една година насам, което предполага, че облекчаването на лихвите по ипотечните кредити помага на жилищния пазар да намери някаква основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още