IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ отчетоха най-големия пандемичен спад през март

По-голямата част от месечния спад при общия показател се дължи на стоките, като 80% от това намаление е свързано със спада в цената на бензина

20:40 | 13.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на производител в САЩ отчетоха най-големия си спад през март от началото на пандемията от коронавирус, водени от понижението при бензина, което спомогна за охлаждане на инфлационния натиск, пише Bloomberg.

Индексът на цените на производител (PPI) се понижи с 0,5% спрямо месец по-рано, показват данни, публикувани в четвъртък от американската статистическа служба. Цифрата е под всички оценки на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

PPI се забавя на годишна база, като отчита ръст от 2,7% спрямо предходната година, най-малкото увеличение от над две години.

Като се изключат волатилните хранителни и енергийни компоненти, така нареченият основен PPI се понижава с 0,1% спрямо февруари и се увеличава с 3,4% спрямо същия месец преди година.

По-голямата част от месечния спад при общия PPI се дължи на стоките, като 80% от това намаление е свързано със спада в цената на бензина.

Данните са публикувани само ден след новото четена на индекса на потребителските цени, което показа, че инфлацията - макар и да се забавя донякъде - остава твърде нажежена. PPI, който е мярка за цените на едро, се забавя значително на годишна база на фона на стабилизирането на веригите на доставки и охлаждането на цените на суровините.

Цените на едро записват най-големия си спад през март от началото на пандемията от коронавирус. Източник: Bloomberg Цените на едро записват най-големия си спад през март от началото на пандемията от коронавирус. Източник: Bloomberg

Въпреки това повишаването на цените на петрола – реакция на обявените по-рано този месец съкращения на производството от страна на ОПЕК+ – вероятно ще ограничи благоприятния ефект при цените на едро през следващите месеци.

Цените на производител, с изключение на храните, енергията и търговските услуги, се увеличават с 0,1% през март, записвайки най-скромното си повишение от 2020 г.

Данните потенциално подкрепят аргумента, че Федералният резерв скоро ще спре серията по лихвени повишение, като се очаква централната банка на САЩ да предприеме още едно увеличение на заседанието през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Таа работа е като онаа работа с лихвите само че тука "спаситела от последна инстанция" е Чайна майна и още немат профицит от леб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още