IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за нови лихвени увеличения оцветиха в червено европейските индекси

Акциите на PB поевтиняха с 8,6%, след като британската енергийна компания представи по-слаб отчет от очакваното

19:40 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на спада на петролните цени и свързаното с това поевтиняване на енергийните акции, докато инвеститорите чакат решенията от двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,24% до 461,08 пункта.

Германският измерител DAX записа спад от 1,23% до 15 726,94 пункта.

Френският показател CAC отчете понижение от 1,45% до 7383,2 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 1,24 на сто от стойността си, понижавайки се до равнище от 7773,03 пункта.

Акциите на петролните и газовите компании поевтиняха с 4,5%, след като инвеститорите реагираха на ценовите понижения при петрола, докато очакват нови лихвени увеличения от страна на Фед и Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица.

Фючърсите върху сортовете Брент и West Texas Intermediate поевтиняха до най-ниските си нива от края на март.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 2 май. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 2 май.

Трейдърите не останаха безразлични и към тримесечния отчет на британската BP, чиято печалба изостава от данните преди година. Акциите на концерна поевтиняха с 8,6% след представянето на отчета.

Пазарите обърнаха внимание на данните за инфлацията в еврозоната. Според Евростат базисната инфлация в региона се забавя за първи път от 10 месеца порез април. Базисният индекс на потребителските цени, който изключва волатилни елементи като храни и енергия, се е повишил до 5,6% през април на годишна база. Това е под нивото от 5,7%, което бе отбелязано през март.

В същото време обаче общата инфлация леко се ускорява – до 7% след 6,9% през март. Това все още е повече от три пъти над целта от 2%. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври, като оттогава насам стабилно намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още