IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се озова на червена територия в очакване на данните за инфлацията

Пазарите са под влиянието и на преговорите за повишаване на тавана на дълга

23:53 | 09.05.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха със спад сесията във вторник, докато инвеститорите се подготвят за ключовите данни за инфлацията по-късно тази седмица и напредъка по тавана на дълга на САЩ, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,46% до ниво от 4119,17 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,6% и завърши деня на равнище от 12 179,55 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average остана почти непроменен с понижение от 0,17% до 33 561,81 пункта.

Президентът Джо Байдън провежда среща с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти днес. И двете страни предупредиха, че срещата е само шанс за разговор и окончателен напредък по повишаване на тавана на дълга е малко вероятен. Байдън и Маккарти са на различни мнения, като председателят на Камарата на представителите иска сделка за повишаване на тавана на дълга да бъде обвързана със съкращаване на разходите. Байдън смята, че повишаването на тавана на дълга не подлежи на преговори.

Американският финансов министър Джанет Йелън заяви в понеделник, че ако таванът на дълга не бъде повишен, това ще бъде „икономическа катастрофа“.

На корпоративния фронт книжата на PacWest поскъпнаха с 2,4% след волатилна сесия. SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) приключи деня със спад от под 1% на фона на продължаващи опасения за банковия сектор.

Lucid, PayPal и Skyworks записаха спад след публикуването на отчетите им за тримесечието. В същото време цената на акциите на Palantir се повиши с 23% на фона на силния отчет и оптимистичните ѝ прогнози.

Трейдърите очакват също данните за инфлацията през април, които трябва да бъдат обявени в сряда, и индекса на производствените цени в четвъртък за нови данни в борбата с инфлацията. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакват инфлацията да е нараснала с 0,4% на месечна база през април и с 5% на годишна основа. Основните цени, които изключват волатилните компоненти на храните и енергията, се очаква да са се повишили с 0,4 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 3,524% и 3,844%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,26% до 101,64 пункта. Еврото е надолу с 0,39% до 1,096 долара, а паундът се разменя за 1,262 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха до 135,21 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза ръст, като преобърна спад с над 2% по-рано по време на сесията, докато пазарите са под влиянието на плановете на американското правителство да запълни извънредните петролни резерви на страната и на очакваното по-високо сезонно търсене.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 22 цента до 77,23 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 33 цента до 73,49 долара за барел.

Американските фючърси върху златото напреднаха с 0,4% до 2042,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още