IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите от ЕЦБ за лихвите помрачиха търговията на борсите в Европа

Инвеститорите реагираха и на новите данни за инфлацията в САЩ

19:50 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, докато инвеститорите оценяват новите данни за движението на потребителските цени в САЩ и влиянието, което те ще окажат върху курса на паричната политика на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,38% до 463,64 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 0,49% до 7361,2 пункта.

Германският показател DAX записа понижение от 0,37 на сто до 15 896,23 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 0,29% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7741,33 пункта.

Потребителските цени в САЩ са се увеличили през април на фона на по-високите разходи за горива и наеми. Базисната инфлация е останала силна, тъй като цените на използваните автомобили са се възстановили, което потенциално гарантира, че Федералният резерв ще запази основните лихви за известно време. Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% през април на месечна база след ръст от 0,1% през март, съобщи Министерството на труда в сряда (10 май). През 12-те месеца до края на април индексът се е вдигнал с 4,9% след ръст от 5,0% през март.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 май. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 май.

В същото време пазарите следят за сигнали относно лихвените движения от страна на Английската централна банка, която се очаква да реализира 12-о по ред увеличение на лихвените проценти на своето заседание в четвъртък. Според икономисти от Citigroup регулаторът ще трябва допълнително да преразгледа своите прогнози за инфлацията, за да възстанови доверието на пазарите.

 Междувременно управителят на централната банка на Гърция Янис Стурнарас заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще прекрати своя цикъл на лихвени повишения до края на годината, „ако няма драматични промени“. „Може да кажем, че повишаването на лихвите ще приключи през 2023 г.“, изтъква Стурнарас, цитиран от Ройтерс.

В интервю за Nikkei гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че ще продължи да се фокусира върху контролирането на инфлацията в еврозоната, като намекна, че ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти. "Има фактори, които могат да предизвикат значителни възходящи рискове за инфлационните перспективи", посочи тя като отбеляза, че ЕЦБ "трябва да бъде изключително внимателна към тези потенциални рискове... по-специално във връзка с увеличенията на заплатите в различни европейски страни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още