IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите в Европа: умерени печалби в края на вяла седмица

Икономическото затишие се отразява благоприятно на облекчаването на инфлацията, което улеснява задачите на централните банкери

19:38 | 12.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/FRANK RUMPENHORST
Снимка: EPA/FRANK RUMPENHORST

В края на седмицата европейските фондови пазари отбелязаха вяли ръстове. Германският бенчмарк DAX нарасна с 0,5% до 15 914 пункта, а Euro-Stoxx-50 - с 0,2% до 4 318 пункта. Търговията беше предимно спокойна. Преобладаващото предположение сред водещите търговци обаче е за продължаване на страничното движение. Докато над фондовите борси виси Дамоклевият меч по отношение на нерешения въпрос за тавана на дълга на САЩ, вероятно нищо няма да се промени.

Освен това се наблюдаваше конвертиране в индексите на MSCI, а облагодетелствани  в Германия бяха Wacker Chemie (+1,1%) и Talanx (+4,5%). В края на седмицата инвеститорите трябваше първо да погледнат дали зад високите загуби на цените на акциите не се крият и дивиденти, тъй като в Европа имаше поток от разпределения. Само в DAX си струва да се споменат Adidas, BMW, MTU и SAP, както и за последно акциите на Heidelbergcement. В бъдеще последните ще бъдат листвани под името Heidelberg Materials, идентично с името на компанията, предава dpa-AFX.

Френският Cac 40 се повиши с 0,45% до 7414,85 пункта в петък. Британският индекс FTSE 100 се повиши с 0,31% до 7754,62 пункта.

Производителят на луксозни стоки Richemont беше в центъра на вниманието със своите финансови данни. Швейцарската компания явно надхвърли очакванията на анализаторите. Високото ниво на ликвидните активи позволява и увеличаване на дивидентите и нова програма за обратно изкупуване на акции. Книжата се повишиха до рекордно високи нива и затвориха с ръст от 3,5%. Други акции като тези на Kering и LVMH също отбелязаха значителни ръстове в началото, но не успяха да ги задържат.

Акциите на дружествата за вятърна енергия също поскъпнаха силно. Експертът от Morgan Stanley Бен Углоу се позова на изявленията на германската Nordex Group за второто тримесечие и ги оцени като положителни за целия сектор. Акциите на Vestas и Orsted поскъпнаха съответно с 6 и 3,5%.

Акциите на Scor поскъпнаха рязко с 9,4%. Според Citigroup френският застраховател е надминал очакванията на анализаторите с данните си за първото тримесечие. Нетната печалба на Scor в размер на 311 млн. евро дори надхвърли с 88% консенсусните очаквания. Благодарение на напредъка в застрахователния бизнес, по-добрата платежоспособност и новото ръководство, което води компанията напред, оценката на акциите е благоприятна, поясняват пазарните специалисти на Citigroup. 

Като цяло и финансовите данни на Allianz се приеха добре. В оперативен план нещата вървят много по-добре от очакваното, само някои данни, зависещи от данъчното облагане, изглежда са малко под дори по-високите очаквания поради по-високата данъчна ставка, твърдят търговците. Трейдърите подчертаха като много положителен фактор спрения отлив на средства от управлението на активи. Цената на акциите се повиши с 0,2%.

Бизнес данните на Societe Generale (+1,2%) за първото тримесечие също бяха оценени положително. Изненадващо се оказва силното увеличение на рентабилността, което дори компенсира силно спада в приходите. Само вътрешният бизнес на дребно се оказва слаб, но в условията на нарастваща инфлация в цяла Европа се наблюдава спадащо търсене на кредити. Съотношението на базовия капитал от 13,5% е прилично, твърдят специалисти. Книжата на други банки също поскъпнаха. BNP Paribas беше победителят на деня в EuroStoxx 50 с плюс от два процента. ING спечели още 1,7 процента към стойността си.

След като през последните две седмици Dax достигна границата от 16 000 пункта, засега е малко вероятно това да се промени. Консолидацията на американския индустриален индекс Dow Jones също заплашва да продължи. През новата седмица освен върху допълнителните данни за компаниите и свежите икономически данни, инвеститорите вероятно ще се съсредоточат върху евентуалния фалит на правителството на САЩ. Следващия четвъртък германската фондова борса ще бъде отворена въпреки празника Възнесение Господне.

Според Роберт Халвер, анализатор на капиталовия пазар в Baader Bank, в момента на акциите имлипсва тласъка на свежия импулс. „Тъй като напоследък икономическите рискове отново се върнаха във фокуса на инвеститорите, фондовите пазари губят фундаментална сила. В същото време обаче икономическото затишие се отразява благоприятно на облекчаването на инфлацията, което улеснява централните банки да започнат постепенно да намаляват лихвените проценти", обясни Халвер. Засега той продължава да очаква по-скоро слабо движение на борсовите индекси. „Засега магическата дума е ротация на сектори и отделни акции. Интересната история носи ръста на курсовете", смята експертът. 

Междувременно наближава евентуалният фалит на правителството на САЩ със сериозни последици за финансовите пазари, ако демократите и републиканците не се споразумеят скоро за повишаване на тавана на дълга.

Според анализатора на Commerzbank Естер Райхелт този въпрос е по-важен от съображенията за това колко дълго Федералният резерв на САЩ би могъл да задържи лихвената пауза. Тя все пак едва ли очаква решение на дълговия спор в краткосрочен план. „Едва когато кредиторите вече заплашат сериозно, политическите лагери имат шанс да продадат компромиса  на своите поддръжници, без да загубят значително лицето си или гласове", каза Райхелт.

На фона на сезона на тримесечните отчети на германските компании, който все още е в разгара си, експертът на Commerzbank Андреас Хюркамп посочва, че корпоративните резултати в Германия продължават да се развиват по-добре от очакваното. Въпреки това паричните показатели сигнализират, „че очакванията за печалбите на Dax вероятно ще се понижат през втората половина на 2023 г.". Поради това той очаква по-слабо представяне на фондовия пазар през следващите месеци и препоръчва на инвеститорите да се възползват от настоящото ниво на Dax в диапазона от 16 000 пункта, за да намалят постепенно донякъде позициите си.

От корпоративна гледна точка през новата седмица на дневен ред все още са голям брой тримесечни данни, въпреки че зенитът на сезона на отчетите явно е отминал. Членовете на Dax Commerzbank , Munich Re , Porsche SE , Siemens и Siemens Energy ще докладват за последното развитие на бизнеса си. От MDax операторът на вятърни и соларни паркове Encavis и застрахователят Talanx ще представят основните си данни. Освен това ще се проведат множество годишни общи събрания, които също крият потенциал за новини.

В момента икономическата ситуация изглежда по-скоро мрачна, отколкото благоприятна. Пазарният стратег Уве Щрайх от Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) дори счита, че последните изключително слаби данни за входящите поръчки и промишленото производство в Германия са сигнал за рецесия. Той също така счита, че САЩ губят все повече позиции в икономическо отношение. 

Вярно е, че неотдавнашният лек спад на данните за инфлацията даде на Фед време да изчака и да види ефекта от предишните повишения на лихвените проценти, но въпреки това намаленията на лихвените проценти - които вече са оценени на пазарите - едва ли ще се случат скоро. „Фактът, че пазарите редовно отбелязваха положителния новинарски поток, но отричаха отрицателните аспекти със стоическо спокойствие, ни тревожи", казва Щрайх.

Затова през новата седмица ще бъдат интересни и данните за актуалното икономическо развитие. За еврозоната в понеделник ще бъде публикувано промишленото производство (март), във вторник – данни за брутния вътрешен продукт (БВП/1-во тримесечие), а в сряда - окончателните данни за инфлацията (април).

Коментирайки БВП, Робърт Грайл, главен стратег в Merck Finck, заяви: „Икономическото производство на еврозоната вероятно ще е нараснало с малко над 1% на годишна база през началното тримесечие на 2023 г. - но с малка промяна в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г." Той очаква еврозоната да се размине с рецесия през тази година. В САЩ продажбите на дребно и промишленото производство през април вероятно ще получат по-голямо внимание във вторник. Окончателните данни за инфлацията през април ще последват в сряда. В Германия институтът ZEW ще публикува икономическите очаквания на база на анкети на финансови експерти, а в петък цените на производител в Германия ще завършат седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още