IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones започва сесията със спад от над 200 пункта*

Вялите прогнози на Home Depot разтревожиха инвеститорите, които следят и преговорите за тавана на дълга

19:00 | 16.05.23 г.
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Основните щатски индекси започват сесията предимно със спад, а инвеститорите са под влиянието на вялите прогнози от Home Depot. Wall Street също така насочва вниманието си към срещата на лидери на Конгреса и президента Джо Байдън за тавана на дълга в САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 202,68 пункта до ниво от 33 147,07 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,30% до равнище от 4124,11 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибавя 0,16% и достига ниво от 12 385,28 пункта.

Книжата на Home Depot, която е част от Dow Jones, поевтиняват с 3,3%, след като компанията за подобрения по дома обяви разочароващи тримесечни приходи и намали прогнозите си за цялата година.

В същото време продажбите на дребно през април са нараснали с 0,4% миналия месец, по-малко от очаквания ръст от 0,8 на сто от икономисти, анкетирани от Dow Jones.

Инвеститорите очакват с безпокойство напредъка по сделката за повишаване на тавана на дълга преди 1 юни, което е най-ранната дата, на която според финансовото министерство САЩ може да спрат да плащат дълговете си. Финансовият министър Джанет Йелън заяви миналата седмица, че липсата на сделка може да предизвика „икономическа катастрофа“.

В понеделник Йелън потвърди, че САЩ са изправени пред възможността за спиране на плащанията още на 1 юни, т. нар. дата Х, ако не бъде постигната сделка между Белия дом и Конгреса.

„Чакането до последната минута за замразяване или повишаване на лимита на дълга може да навреди сериозно на бизнес и потребителското доверие, да повиши лихвите по краткосрочните заеми на данъкоплатците и негативно да се отрази на кредитния рейтинг на САЩ“, каза Йелън. „Всъщност, вече виждаме, че лихвите по заемите на финансовото министерство нарастват значително за ценни книжа с падеж в началото на юни“, допълни тя.

Байдън беше по-оптимистичен през уикенда за продължаващите преговори, а председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви, че все още остават значителни препятствия.

До момента Байдън твърдеше, че повишаването на тавана на дълга не подлежи на преговори. Но Маккарти обвързва сделката за повишаването на тавана на дълга с намаляване на разходите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 3,562% и 3,884%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, нараства с 0,16% до 102,6 пункта. Еврото поевтинява с 0,07% до 1,087 долара, а паундът се разменя за 1,249 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,37% до 136,62 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нараства на фона на подкрепата от прогнозите на Международната агенция за енергия (МАЕ) за по-високо търсене в световен план, но по-слабите от очакванията данни за икономиката на Китай ограничиха ръстовете.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 24 цента ди 75,47 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 25 цента до 71,36 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,55% до 2011,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 19 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още