IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не намериха единна посока в началото на седмицата

Инвеститорите следиха случващото се в САЩ, както и изборите в Гърция

19:32 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските индекси не успяха да намерят единна посока в понеделник, докато инвеститорите продължават да следят преговорите за тавана на дълга на САЩ и резултатите от изборите в Гърция, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,01% повишение, след като почти изтри минималния си ръст от сутрешните часове.

Секторите се представиха смесено – този за туризъм и отдих записа 0,6% повишение, докато петролните и газовите компании се оказаха с 0,4% надолу.

Германският индекс DAX отстъпи от рекордното ниво, на което завърши сесията в петък, като днес приключи деня с 0,3% понижение.

Европейски борси. Графика: CNBC Европейски борси. Графика: CNBC

В Гърция Athens General Composite Index се изстреля с близо 7%, след като управляващата консервативна партия Нова демокрация си осигури значителна преднина на изборите в неделя. Тя все пак не достигна парламентарно мнозинство, а премиерът Кириакос Мицотакис отхвърли възможността да търси коалиционно правителство.

Междувременно федералните лидери се очаква да продължат с преговорите за тавана на дълга на Съединените щати, докато страната се доближава до потенциален дефолт.

В неделя министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че ще е нужно да бъдат направени „трудни избори“ за това кои задължения да останат неплатени, ако таванът на дълга не бъде повишен.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха предимно ръстове, след като борсата в Токио удължи ралито си. Американските борси пък започнаха с оптимизъм първата си сесия за тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още