IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Токио продължи възходящата серия от миналата седмица

Акциите на производителите на чипове поведоха междувременно ръстовете в Сеул

11:38 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от борсовите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключи първата сесия за седмицата с ръстове, докато акциите на борсата в Токио продължиха своето възходящо рали от миналата седмица, съобщава CNBC.

Хонконгският борсови показател Hang Seng напредна с 1,36% до 19 715,71 пункта.

Континенталният китайски измерител Shanghai Composite отчете ръст от 0,39 на сто до 3296,47 пункта. Индексът Shenzhen записа ръст от 0,32% до 11 127,04 пункта.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и коментарите на Ашиш Агравал, ръководител на отдела за макростратегически проучвания за Азия в Barclays, който заяви, че икономическото възстановяване на Китай ще намали частично силната на долара. „Това подобрение в растежа на Китай трябва да помогне за постигане на някакъв вид ребалансиране на глобалния растеж, да намали малко ъгъла на изключителност на долара, което донякъде подкрепя нашето виждане за по-слаба щатска валута в средносрочен план“, изтъква Агравал.

Последните официални данни показаха, че икономиката на Китай се е разширила по-бързо от очакваното с 3,4% на годишна база през първото тримесечие.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 22 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 22 май.

Бенчмаркът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 напредна с 0,9 на сто до 31 086,82 пункта. Индексът Topix записа ръст от 0,66% до 2175,9 пункта, отчитайки седма поредна сесия на увеличение.

В Южна Корея показателят Kospi прибави 0,76% към стойността си, покачвайки се до ниво от 2557,08 пункта. Ръстът беше воден от акциите на производителите на чипове, като книжата на SK Hynix и Samsung Electronics поскъпнаха съответно с 0,92% и 0,15 на сто.

Австралийският измерител ASX 200 се понижи с 0,22% до 7263,3 пункта.

Междувременно консултантската компания S&P заяви, че очаква глобалното търсене на петрол през тази година да бъде подхранвано от Азия, като зад голяма част от ръста стои самолетното гориво, докато броят на полетите се приближава до предпандемичните високи нива.

Очакваме около 70% от растежа при глобалното търсене на петрол за тази година да дойдат от Азия.
Ашиш Агравал
ръководител на отдела за макростратегически проучвания за Азия в Barclays

„Азия е двигателят на този петролен пазар и на световната икономика. Очакваме около 70% от растежа при глобалното търсене на петрол за тази година да дойдат от Азия“, изтъква Херман Уан, който ръководи изследваният относно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в S&P.

Консултантската фирма очаква търсенето на петрол за 2023 г. да бъде средно 2,1 млн. барела на ден – сравнително по-консервативна оценка от тази на ОПЕК за 2,3 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още