IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси започват сесията на червено заради застоя в преговорите за федералния дълг*

Междувременно сезонът на отчетите е към своя край

18:40 | 24.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Американските борси започнаха сесията си в сряда на червено, повлияни от преговорите за на тавана на дълга, както и заради наближаването на най-ранната очаквана дата, на която САЩ може да не изпълнят задълженията си, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 228 пункта, или 0,7%. Широкият индекс S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite отстъпват съответно с около 0,8% и 1%.

Очаква се преговарящите от двете страни да се срещнат отново в сряда сутринта, а председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти също така трябва да даде пресконференция. В понеделник Маккарти нарече разговорите с президента Джо Байдън „продуктивни“, въпреки че нямаше особени признаци за напредък в преговорите във вторник.

Министърът на финансите Джанет Йелън по-рано предупреди властите, че потенциалният дефолт още в първите дни на юни е „много вероятен“. Днес тя посочи, че вече вижда „известен стрес на финансовите пазари“, тъй като нарастват опасенията, че САЩ ще преживеят първия дефолт в историята си.

Въпреки че преговорите изглежда са в застой, мнозина на Wall Street вярват, че двете страни могат да постигнат споразумение преди критичния момент.

„Тези преговори за тавана на дълга обикновено се решават в последния момент с отстъпки от двете страни“, коментира Мона Махаян, старши инвестиционен стратег в Edward Jones. Постигането на споразумение може да донесе облекчение на фондовите пазари, допълва тя.

В дългосрочен план инвеститорите остават фокусирани предимно върху инфлацията и решенията на Федералния резерв. Обуздаването на инфлацията и промяната в политиката на централната банка може да се превърне в така необходимия катализатор за изтласкване нагоре на акциите отвъд сегашния диапазон, в който се търгуват, посочва още Махаян.

На икономическия фронт инвеститорите са в очакване на протокола от заседанието на Федералния резерв, което се проведе по-рано през май. Той ще бъде публикуван по-късно днес.

Сезонът на отчетите е към своя край, като днес отчетите си обявиха Kohl’s и Abercrombie & Fitch. Добрите им резултати доведоха до съответно 7% и 27% скок на цената на акциите им. След края на борсовия ден пък се очаква отчетът на гиганта в производството на чипове Nvidia.

*Информацията е актуална към 18:25 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още