IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради очаквания, че ОПЕК няма да намали добива

Засилващият се долар също оказва негативно влияние над цената на суровината 

08:49 | 26.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се понижават в началото на търговията в петък, повлияни от противоречивите послания от Русия и Саудитска Арабия преди следващата среща на ОПЕК+ и от по-силния долар. 

Суровият петрол тип Брент поевтинява с около 20 цента до 75,97 долара за барел, а цената на американския сорт West Texas Intermediate се понижава с около 6 цента до 71,77 долара за барел.

Бенчмарковете поевтиняха с над 2 долара за барел в четвъртък, след като руският вицепремиер Александър Новак омаловажи перспективата за по-нататъшно намаляване на производството на ОПЕК+ на срещата ѝ във Виена на 4 юни. 

И двата сорта обаче все още са напът да отбележат ръст от малко под 1% за втора седмица.

„Цените на суровия петрол отслабват с връщането на долара и след като Русия прекъсна надеждата на Саудитска Арабия за ново намаляване на производството на срещата на 4 юни", казва старшият пазарен анализатор на Oanda Едуард Моя, цитиран от Ройтерс.

В сряда руският президент Владимир Путин заяви, че цените на енергоносителите се доближават до „икономически оправдани" нива, като също така посочи, че не може да има незабавна промяна в производствената политика на групата.

Техните забележки контрастират с коментарите от тази седмица на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, фактическият лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), който предупреди продавачите на къси позиции „да внимават“.

Някои инвеститори изтълкуваха това като сигнал, че ОПЕК+ може да обмисли по-нататъшно намаляване на добива.

„Наблюдателите на ОПЕК+ винаги обръщат голямо внимание на комуникацията между Русия и Саудитска Арабия, тъй като нарастващият разрив може да върне риска, че алиансът от 23 държави може да се разпадне", добавя Моя.

По-високият курс на долара, който укрепва за пета поредна сесия спрямо кошница от основни равностойни валути, след като данни от САЩ сочат за устойчивост на икономиката дори след агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, оказа допълнителен натиск върху петролните фючърси.

По-силната зелена валута оскъпява деноминираните в долари стоки за тези, които притежават други валути, което намалява търсенето.

Актуално към 08:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
evlogi
преди 9 месеца
Гатанка за копейкаджии-загубеняци: защо шатският долар укрепва, при положение, че САЩ ще фалират всеки момент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още