IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Георгиев: БФБ отчита засилен интерес на фона на почти рекордни в света дивиденти

Как ще се отрази на настроенията на инвеститорите очакванията за по-висока инфлация, коментира ръководителят на "Финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг

21:23 | 26.05.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Българска фондова борса записва зелена вълна на фона на изненадващо успешен дивидентен сезон. Цените на акциите са ниски, но компаниите работят и печелят много добре, което довежда до почти рекордни в света дивиденти. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг.

„Има засилен интерес към компании като "Алтерко", която показа много добри резултати и ревизира прогнозите в посока нагоре."Алтерко" има всички шансове да бъде следващият истински еднорог в България, очаква той и заяви, че традиционно подтиснатите цени правят българския пазар прекрасно място за инвестиции. – Виждаме ясно изразен интерес, включително и от нови инвеститори.“

По думите на Георгиев пазарите приеха „напълно спокойно новината“, че най-голямата европейска икономика – германската, е изпаднала в истинска и реална рецесия. Той потвърди, че в същото време "Уолстрийт" е залят от зелена вълна заради рекордни ръстове на технологичния сектор и компаниите за чипове и въобще не се съмнява, че ще се постигне споразумение за избягване на фалит на САЩ.

Според анализатора негативният икономически растеж на Германия вероятно ще продължи. „В следващите няколко тримесечия очаквам или леко отрицателен или много близък до 0% икономически растеж, но в никакъв случай дълбока и продължителна рецесия. Германия твърдо остава най-голяма икономика в Европа и не виждам коя би била близо до нея в близките десетилетия“, категоричен е Георгиев.

Той припомни, че германската икономика регистрира -0,5% и -0,3% растеж за последните две тримесечия, а прогнозите преди година, в началото на войната и в разгара на енергийната криза, бяха за срив с до 3%, което не се случи. Основният фактор за свиването на икономиката, според анализа му е намаленото вътрешно потребление в Германия след като страната бе особено силно засегната от спирането на доставките на руски газ.

Според анализатора борбата с инфлацията и посоката на лихвените проценти остават основните движещи фактори за европейските пазари. „Очаква се поне едно повишение с 0,25% на основната лихва на Федералния резерв на САЩ на следващите две заседания, а очакванията за намаляване на лихвите до края на годината са силно намалени“, смята Димитър Георгиев.

Той отбеляза, че от няколко седмици пак живеем в среда, в която инфлационните очаквания са по-високи. „Лихвите и доходностите по ДЦК са все по-високи, което оскъпява дълга на почти всички развити държави в света“, посочи инвеститорът.

Кои български компании ще раздават дивидент и как ще повлияе това на ликвидността на БФБ? Какви са индикациите, че ще има споразумение в спора за повишаването на тавана на дълга в САЩ между републиканци и демократи? Как реагират на това пазарите? Намаляват ли очакванията за предстояща рецесия в САЩ? Какви ще са последствията за Турция при победа на Реджеп Тайип Ердоган на балотажа за избор на президент?

Материалът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още