IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните дивиденти не успяват да преборят опасенията за рецесия на пазарите

Инвеститорите се изместват от цикличните към секторите на отбраната и растежа

09:12 | 24.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордните дивиденти не успяват да изкушат инвеститорите достатъчно, за да заложат на акции, които смятат за по-уязвими при рецесия, съобщава Bloomberg.

Големите играчи в енергийния, миннодобивния и финансови сектори изостават от пазара тази година, тъй като инвеститорите се изместват от цикличните към секторите на отбраната и растежа. Това направи дивидентната доходност сред най-лошо представилите се инвестиционни фактори в Европа и САЩ, показват данни, събрани от Bloomberg.

Рисковете от рецесия нарастват в Европа и САЩ, като активно се обсъжда моментът, в който кампаниите на централните банки за повишаване на лихвите ще достигнат своя врък. Компаниите със стабилни баланси, ръст на печалбите и потенциал за разширяване намериха благоволението на пазарите, но в същото време има несигурност относно това дали дивидентните аристократи могат да запазят своята щедрост в по-лоши времена. Неотдавнашните банкови сътресения пък накараха търговците да бъдат предпазливи по отношение на финансите.

Основната тревога е свързана с това „колко устойчив е растежът за онези бизнеси, които демонстрират високи дивиденти“, коментира в телефонно интервю Люк Барс, управляващ директор и глобален ръководител на отдела, управляващ портфейла с акции на клиенти, в Goldman Sachs Asset Management. Въпреки че дивидентът е много ценен актив, „единственият начин да го поддържате с времето е, ако продължите да увеличавате основните печалби в бизнеса“, добави той.

Глобалните дивиденти скочиха с 12% на обща база до рекордните 327 млрд. долара през първото тримесечие, подсилени от специални еднократни плащания, посочват Janus Henderson Investors. Европейските компании са напът да изплатят най-големите годишни изплащания, като се очаква сумата за компаниите в индекса Stoxx Europe 600 да надхвърли 400 млрд. евро през 2023 г., показват прогнозите на Bloomberg за дивиденти.

Въпреки това се появяват някои предупредителни знаци. В миннодобива – сектор, известен със силни изплащания – спадащите цени на металите и неравномерното възстановяване на Китай носят трудности. Гигантите BHP Group и Rio Tinto например намалиха дивидентите си по-рано тази година. В същото време компанията за спортно облекло Adidas сви изплащанията, а шведската компания за недвижими имоти, известна като SBB, спря дивидентите, отбелязвайки сътресенията в сектора.

Глобалните дивиденти от минното дело са намалели с една пета през първото тримесечие, посочва Janus Henderson. Банките и производителите на петрол, от друга страна, допринасят най-много за растежа на изплащанията.

В регионално отношение Европа изглежда силна засега. В показател на компаниите, следени от Janus Henderson, 96% са увеличили изплащанията или са ги запазили без промяна през първите три месеца на годината. Компанията очаква дивидентите да нараснат допълнително през второто тримесечие.

Стивън Пейн, портфолио мениджър в екипа за глобални доходи от акции на Janus Henderson, казва, че тазгодишното слабо представяне при компаниите, изплащащи дивиденти, се дължи главно на преминаването към акции на растеж и технологични компании, докато търговците залагат на връх на лихвените проценти, а не поради някакви основни проблеми с акциите на компании с дивиденти. Той смята, че стратегията ще се отплати, ако САЩ и Европа успеят да избегнат рецесия тази година.

Стратегиите за дивидент са склонни да постигат по-силни резултати в дългосрочен план, като се оказват особено силни по време на бичи периоди. Те победиха по-широкия пазар с големи маржове през 2009-2011 г. и отново между 2018 и 2020 г.

„Някои от тези сектори с висока дивидентна доходност са сравнително циклични. Тъй като пазарът стана малко по-предпазлив по отношение на цикличната експозиция, това играе роля в този диференциал на факторите“, казва Пейн в телефонно интервю. „Мисля, че привлекателността на дивидентните стратегии остава и че определено ще видите интерес към тези области“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още