IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се движи пазарът на дивидентните плащания в България?

Все повече инвеститори ще оценяват вариантите за влизане в дивидентни компании с оглед икономическите перспективи, твърди инвестиционен мениджър

19:00 | 02.09.22 г.

Добрите резултати на глобалната икономика през последните две години се пренесоха в корпоративните печалби и компаниите успяха да разпределят значителни дивидентни плащания. Секторите със стабилни парични потоци и традиционни бизнес модели - финанси, недвижими имоти, добивни компании, потребителски стоки - изплащат дивиденти, а големите технологични компании вече започват да се причисляват към тази група.

Това коментира Тихомир Каунджиев, инвестиционен мениджър в Елана Фонд Мениджмънт, в ефира на предаването в "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Чисто статистически секторът на технологичните компании повиши дивидентните си плащания с най-голям средногодишен процент за последните пет години - близо 10%. Това е благодарение на по-големите компании в сектора - такива с наложен модел на работа като Apple, HP, Intel, каза гостът. По думите му по-малките компании в ранна фаза на развитие все още не поддържат свободни парични потоци. „Ако се разчита на някакъв вид плащане на дивиденти от технологичния сектор, това ще бъдат основно големите компании, които са с големи пазари и с вече доказани бизнес модели", каза гостът.

„Българският пазар се движи със същия темп на нарастване на дивидентните плащания като световния“, каза Каунджиев. Много компании в България нямат дивидентна политика, но някои в секторите на потребителските стоки, земеделие, енергетика, суровини изплатиха значителни дивиденти на своите акционери, отбеляза анализаторът.

„Все повече инвеститори ще оценяват вариантите за влизане в дивидентни компании с оглед икономическите перспективи“, смята Каунджиев.

В коментар за влиянието на инфлацията и увеличението на лихвените проценти върху дивидентните политики Каунджиев каза, че компаниите могат да се опитат да ги завишат в опит да станат по-атрактивни.

"Инфлацията е минимално изискуем праг, но високите нива в момента трудно биха могли да бъдат компенсирани", посочи той. Няма как това да се постигне при нивата на инфлация от последната една година, но дивидентите надхвърлят общата инфлация за последните 15-20 години, добави гостът.

През 2023 г. компаниите със стабилни бизнес модели ще бъдат по-устойчиви на прекалено големите очаквания за дивиденти и понижението на свободни парични потоци, тъй като инфлацията ще унищожи част от маржовете, смята Каунджиев.

Още от разговора може да видиге на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още