IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за световната икономика върнаха петрола на червена територия*

Ръстът, предизвикан от планираните съкращения на добива от Саудитска Арабия, се оказа ограничен

08:49 | 06.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола отново тръгнаха надолу във вторник след ръстовете през предишния ден, след като опасенията за глобален икономически спад засенчиха опасенията за предлагането, предизвиквани от новината, че Саудитска Арабия ще приложи най-голямото съкращаване на добива от години, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент намаляват с 21 цента, или 0,29%, до 71,94 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 15 цента, или 0,20%, до 76,56 долара за барел.

Сортът Брент поскъпна с 2,60 долара в понеделник, а WTI с 3,30 долара, след най-големият износител в света Саудитска Арабия заяви през уикенда, че добивът ѝ ще се свие с 1 млн. барела на ден до 9 млн. барела на ден през юли. Фючърсите обаче не успяха да задържат ръстовете до края на деня и в крайна сметка затвориха с ограничени повишения.

„Въпросите от гледна точка на предлагането заеха централно място сред производствените намаления на ОПЕК. Ръстовете обаче бяха ограничени на фона на продължаващи опасения за икономически спад“, коментират анализаторите на ANZ в бележка.

Пазарните участници сега чакат да видят дали Федералният резерв в САЩ ще вдигне или ще задържи лихвите през юни и какво ще покажат данните от търговията през май в Китай в сряда за търсенето във втория по големина потребители в света.

Американската икономика е напът да покаже много стабилен летен сезон на пътувания, което трябва да означава, че търсенето на бензин и самолетно гориво ще бъде много силно
Едуард Моя
анализатор в OANDA

По-високите лихвени проценти от Фед може да ограничат търсенето на енергия, макар че според някои анализатори потреблението ще остане силно. Пазарите сега определят шансовете Фед да сложи пауза на увеличението на лихвите този до 77%, показва инструментът CME FedWatch Tool.

Все още се очаква търсенето да бъде положителен двигател на пазара след представянето на последните икономически данни, според които САЩ не е в рецесия, а Европа се справя добре, коментира директорът по проучванията в Rystad Energy Клаудио Галимберти.

Макар че Китай се бори с нова Covid вълна, която временно ограничава трафика, страната ще се възстанови скоро, казва той.

„Американската икономика е напът да покаже много стабилен летен сезон на пътувания, което трябва да означава, че търсенето на бензин и самолетно гориво ще бъде много силно“, казва старши пазарният анализатор в OANDA Едуард Моя в своя бележка.

* Данните са актуални към 8:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още