IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси показаха устойчивост на фона на насрещните икономически ветрове

Инвеститорите реагираха на предупреждението на Световната банка относно глобалния икономически ръст

19:35 | 06.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, въпреки че на глобалните пазари липсва ясна посока преди новия кръг от заседания на централните банки на големите икономики, на които регулаторите трябва да решат дали да продължат да увеличават лихвите или да преустановят затягането, пише CNBC.

Общоевропейският бенчмарк на сините чипове Stoxx 600 напредна с 0,38% до 461,68 пункта.

Френският измерител CAC записа ръст от 0,11 на сто до 7209 пункта.

Германският показател DAX се повиши с 0,18 на сто до 15 992,44 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,37% до 7628,1 пункта.

Инвеститорите реагираха на предупреждението на Световната банка относно глобалния икономически ръст, след като в нов доклад международната институция заяви, че икономиката се намира в несигурна ситуация и се е насочила към значително забавяне на растежа, тъй като рязкото увеличение на лихвите от страна на централните банки засяга активността и предизвиква сътресения в страните с по-ниски доходи.

Въпреки че по-голямата икономическа инерция накара Световната банка да повиши прогнозата си за световния брутен вътрешен продукт (БВП) за годината до 2,1% спрямо обявените през януари 1,7%, сега тя намаля перспективата за 2024 г. до 2,4% срещу 2,7% по-рано.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 6 юни. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 6 юни.

Пазарите обърнаха внимание и на ново приучване на ЕЦБ, според което потребителите в еврозоната очакват по-охладена инфлация за следващите 12 месеца, както и за тригодишен период. Медианната прогноза за инфлацията за следващите 12 месеца се е понижила до 4,1% през април от 5,0% през март, а за три години напред – от прогнозираните по-рано 2,9% до 2,5%, показва анкетата на ЕЦБ на база на отговорите на 14 хил. пълнолетни граждани от най-големите държави в еврозоната.

Междувременно търговията на дребно в ЕС и еврозоната продължава да се свива за пореден месец през април на годишна база. Продажбите са спаднали с 2,6% в еврозоната и с 2,9% в Европейския съюз, съобщава европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през март 2023 г. търговията на дребно в зоната с единна валута намаля с 3,3%, а в ЕС – с 3,7%, което все пак показва известно забавяне на спада.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и новите данни за индустриалните поръчки в Германия, които се свиват с 0,4% през парил в сравнение с март. Спадът следва понижение през март, което със своите 10,9% е дори по-силно изразено от досега известното. В сравнение със същия месец на миналата година новите поръчки са намалели през април с 9,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още