IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лош сигнал: Германските индустриални поръчки спадат за втори месец 

Низходящата тенденция може да продължи и през следващите месеци 

12:33 | 06.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christophe Gateau/dpa
Снимка: Christophe Gateau/dpa

Германската промишленост започна слабо второто тримесечие. По данни на Федералната статистическа служба във Висбаден новите поръчки са намалели с 0,4% през април в сравнение с предходния месец. Спадът следва понижение през март, което със своите 10,9% е дори по-силно изразено от досега известното. В сравнение със същия месец на миналата година новите поръчки са намалели през април с 9,9%.

Икономистите, анкетирани от информационната агенция Ройтерс, от друга страна очакваха увеличение от 3,0 на сто вместо лекия минус.

„Въпреки спада през март новите поръчки не се възстановиха през април, противно на очакванията", коментира главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер. Според него това е лош сигнал. „Техническият спад през зимното полугодие не беше отклонение от нормата“, коментира той.

На фона на повишаването на лихвените проценти в глобален мащаб има много основания да се предполага, че германската икономика отново ще се свие през втората половина на годината.

„Експортно ориентираната германска икономика страда особено силно от все още слабата световна икономика и от спада на поръчките от еврозоната", обясняват и от Федералното министерство на икономиката. От друга страна, вътрешното търсене остава сравнително стабилно. 

„Като цяло обаче слабите входящи поръчки все още не свидетелстват за краткосрочни импулси за растеж на промишленото производство“, посочват още от ведомството. 

 


Вътрешните поръчки нараснаха с 1,6% през април в сравнение с предходния месец, докато външното търсене спадна с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: SporqZaKef ... индустриалните поръчки се забавят в целият свят , не само в Германия ... Поднебесната кинкалерия също гълта вода и не може да тръгне ... теб какво те притеснява ... ?! ... известно време ще се чака за разлини неща по-дълго и ще са по-скъпи ... някаква драма да забелязваш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 9 месеца
Продължавате да отделяте по 5 реда за ситуацията в Германия и рецесията която удари мотора на Европа и най-силна икономика в ЕС, но пък за сметка на това всяка сутрин с кафето като отворя инвестора първата топ новина, няма абсолютно нищо общо с финанси и инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още