IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на вноса в Германия достигна петмесечен връх

В същото време индустриалното производство на страната неочаквано се сви поради недостига на суровини

14:15 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През ноември ръстът на вноса в Германия е достигнал рекордно високо равнище, пише Trading Economics. Данните сочат, че през ноември показателят е отбелязал 19,3% повишение за година, достигайки рекордните 113,7 млрд. евро. Това е най-големият ръст от пет месеца насам.

Движението в посока нагоре е било предизвикано от повече покупки от Китай (29,8% ръст), Европейския съюз (16,3% ръст) и САЩ (7,9% ръст), докато тези от Великобритания са намалели с почти 8 на сто. Износът е достигнал 125,7 млрд. евро, което е с 12,1% повече за година. Продажбите към страните от Европейския съюз и към САЩ са нараснали със съответно 14% и 14,7%, но тези към Китай и Великобритания са намалели със съответно 4,2% и 4,9%.

Търговският излишък на страната се е свил до 12 млрд. евро през ноември спрямо 16,8 млрд. евро през същия месец на 2020 г.

Изненадващи обаче са данните за индустриалното производство на Германия през ноември, които показаха, че то се е понижило с 0,2% на месечна база. За сравнение, предходния месец е отчетен ръст от 2,4%. Очакванията на анализаторите бяха показателят да се повиши с 1%.

Данните предполагат, че възстановяването на промишлеността остава много крехко и че проблемите в производството и недостигът на суровини продължават да влошават ситуацията. Производството на капиталови стоки се е свило с 0,6% основно заради спада от 3,6% в продукцията на машини и оборудване. Производството на моторни превозни средства, ремаркета и полуремаркета обаче е нараснало с 4,1 на сто. Освен това производството на междинни и потребителски стоки също е отбелязало ръст от 0,8 на сто.

Производството на енергия е намаляло с 4,4%, а в продукцията в строителството се е свила с 0,8 на сто. За сравнение – през февруари 2020 г., месец преди въвеждането на ограниченията заради пандемията, продукцията е била със 7% по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още