IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишлено производство е в застой

Нарастващите производствени очаквания на индустриалните компании обаче пораждат надежди

13:49 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През декември германската икономика не успява да увеличи производството си на фона на затегнатите мерки за ограничаване на коронавируса. Компаниите от промишлеността, строителството и енергийния сектор заедно са произвели точно толкова, колкото през предходния месец, както обяви Федералното министерство на икономиката в понеделник.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,3 процента, а с това - седмия пореден месец на ръст след повишение от 1,5 процента през ноември. В сравнение с февруари 2020 г., месец преди началото на ограниченията, производството все още е е с 3,6% по-ниско. През цялата 2020 г. то спадна с 8,5 процента.

Резултатите в края на годината са много различни за отделните сектори. Индустрията увеличи производството си въпреки затегнатите мерки с 0,9 процента, докато в строителната индустрия имаше спад от 3,2 процента.

„По-нататъшните прогнози за индустриалната конюнктура остават предпазливи с оглед на общата пандемия и поради пречките в доставките в индустрията на чиповете", предупреди министерството.

Нарастващите производствени очаквания на индустриалните компании обаче пораждат надежди. Съответният барометър се покачи до 8,4 пункта през януари след 5,1 през декември, както установи Институтът Ifo в месечното си проучване сред 2000 компании. „В автомобилната и фармацевтичната индустрия очакванията са се повишили значително", каза експертът на Ifo Клаус Волрабе.

За разлика от там обаче тъмни облаци се скупчват в текстилната и мебелната промишленост според института Ifo, а показателят е спаднал до очевидно отрицателни стойности и в двата сектора. Според анализа на института производителите на текстил и кожа, кожени изделия и обувки също са по-песимистично настроени по отношение на бъдещето, отколкото преди месец.

Германската икономика нарасна през четвъртото тримесечие въпреки втората вълна на коронавируса, макар и само с 0,1 процента. За първото тримесечие на 2021 г. икономистите очакват сериозен спад поради новите мерки.

За 2021 г. се очаква най-голямата европейска икономика да нарасне с 3% според прогнозата на федералното правителство, след като спадна с 5% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още