IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтрива над 110 пункта в очакване на решението на Фед*

Най-голяма тежест в посока надолу върху индекса оказва UnitedHealth, чиито акции поевтиняват с над 7%

17:25 | 14.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове на Wall Street Dow Jones Industrial Average започва новата сесия на червено, докато инвеститорите очакват поредното решение на Федералния резерв за паричната политика, съобщава CNBC.

Показателят е надолу с близо 112 пункта (0,3%). От своя страна, широкият измерител S&P 500 напредва с 0,2%, докато технологичният Nasdaq Composite е нагоре с 0,1%.

Най-голяма тежест в посока надолу върху Dow оказва UnitedHealth, чиито акции поевтиняват с над 7%.

Освен за решението за паричната политика, инвеститорите се готвят и за последващата го пресконференция на председателя на централната банка Джером Пауъл, на която той може да даде насока за състоянието на икономиката и пътя напред на регулатора.

Инвеститорите получиха окуражаващи данни за инфлацията в сряда. Индексът за цените на производител през май – индикатор за пътя на инфлацията – е намалял с 0,3%, което е повече от очакваното. Също така индексът на потребителските цени за май отчете най-слабото годишно увеличение от над две години, подкрепяйки надеждите, че Фед няма да увеличава лихвените проценти.

„Със слаба волатилност и привидната готовност на Фед да задържи лихвите ще е особено интересно да видим накъде ще отиде пазарът след решението“, коментира Джоузеф Кюсик, старши вицепрезидент на Calamos Investments.

Според пазарите има 97% шанс централната банка да запази без промяна настоящия лихвен диапазон от 5-5,25%, показва инструментът FedWatch на CME Group. Това ще е промяна след десет поредни увеличения.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 3,794% и 3,908%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се понижава с 0,5% до 102,81 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола расте с по 1,2% и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват до 75,18 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - до 70,28 долара за барел.

Цената на златото също е на зелено с повишение от 0,6% до 1970 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още