IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва последната сесия за седмицата с леки ръстове*

S&P 500 се насочва към най-добрата си седмица от март насам

19:06 | 16.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси започват възходящо сесията в петък, а Wall Street приключва силна седмица, след като инвеститорите получиха паузата в повишаването на лихвите от Федералния резерв, на която се надяваха, и бяха насърчени от данните за инфлацията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 14,47 пункта и достига ниво от 34 422,22 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,18% до ниво от 4433,79 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 0,03% до 13 785,65 пункта.

S&P 500 се повишава с 3% от началото на седмицата, което е най-доброто му представяне от март насам. Това ще бъде пета поредна положителна седмица за индекса - първата подобна поредица от ноември 2021 г.

Nasdaq прибавя 4% от началото на седмицата и също се насочва към най-добрата си седмица от март насам. Това ще бъде осма поредна седмица на повишение на технологичния показател, най-дългата печеливша серия от 2019 г. насам.

S&P 500 и Nasdaq са на най-високите си нива от април 2022 г.

Dow напредва с 2% за седмицата, трета поредна положителна седмица за индекса на сините чипове.

В макроикономически план Федералният резерв даде на инвеститорите това, което искаха тази седмица, след като остави непроменени лихвените проценти в сряда след десет поредни повишения. Макар че централната банка сигнализира за още две повишения тази година, много трейдъри и икономисти на Wall Street считат, че Фед може да е близо до края на затягането на паричната политика. По-рано през седмицата индексът на потребителските цени през май достигна най-ниското си ниво от две години насам.

Книжата на Adobe поскъпват с над 2% след силни резултати и оптимистични очаквания. Така тя се превърна в поредната технологична компания, която постига рали. Nvidia е нагоре с 12% за седмицата, които се прибавят към ръста ѝ със 196% от началото на годината. Цената на акциите на Microsoft се повиши с над 6% тази седмица и достигна рекорд в четвъртък. Първоначално технологичните акции пострадаха най-тежко, когато Фед започна кампанията си за повишаване на лихвите.

Очакванията за инфлацията през юни намаляха, като едногодишните допускания за ценовия натиск спадат до 3,3% спрямо 4,2% през май. Показателят в допитването на Мичиганския университет достигна 63,9 пункта, което е над очакванията на Dow Jones за 60,2 пункта.

Петъчната сесия вероятно ще бъде волатилна заради тримесечното ребалансиране на някои индекси и изтичането на някои опции. Това може да доведе до ръст на пазарната волатилност и на изтъргуваните обеми.

Сесията в петък е и последната преди дълъг уикенд, пазарът ще остане затворен в понеделник заради празника Juneteenth, отбелязващ края на робството в САЩ.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства до съответно 3,765% и 3,853%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибавя 0,24% до ниво от 102,36 пункта. Еврото се разменя за 1,093 долара, а паундът поскъпва до 1,282 долара. Спрямо йената щатските пари прибавят 0,96% до 141,61 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира и се насочва към седмичен ръст. Фючърсите върху международни бенчмарк Брент поскъпват с 4 цента до 75,71 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят също 4 цента до 70,66 долара за барел.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,4% до 1978,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 18 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още