IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа близо 250 пункта, Wall Street се понижи във втора поредна сесия

Енергийният сектор се представи най-слабо във вторник

23:57 | 20.06.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад в първата сесия за тази седмица, след като ралито, което тласна пазара до невиждани от над една година нива, си пое глътка въздух, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 245,25 пункта до ниво от 34 053,87 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 0,47% до равнище от 4388,71 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,16% и завърши деня на ниво от 13 667,29 пункта.

Пазарите бяха затворени в понеделник заради национален празник.

Във вторник отбелязалите спад компании на Нюйоркската фондова борса изпревариха растящите компании с 2,2 към 1. Енергийният сектор се представи най-слабо в S&P 500 със спад от над 2%. В същото време Intel, Nike и Boeing тласнаха надолу Dow, като и трите компании записаха понижение от над 3%.

За сметка на това компаниите за жилищно строителство се представиха най-добре след по-силните от очакванията данни за жилищния пазар. PulteGroup, D.R. Horton и Lennar записаха ръст от по над 1%. Извън този сектор Nvidia също не се вписа в тенденцията и постигна ръст от над 2%, докато основните индекси се оцветиха в червено.

Инвеститорите изпратиха силна седмица, при която S&P 500 достигна най-високото си ниво от април 2022 г. Широкият измерител и Nasdaq записаха най-доброто си седмично представяне от март с повишение от съответно 2,6% и 3,25%. Това беше и пета поредна положителна седмица за S&P 500 – първата от ноември 2021 г., и осмата поредна положителна седмица за Nasdaq, подвиг, който показателят постигна преди това през 2019 г.

Инвеститорите реагираха на решението на централната банка да пропусне повишаване на лихвата през юни миналата седмица. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на пресконференция в сряда, че централната банка все още не е взела решение за политиката преди заседанието през юли.

Но ръководителите прогнозират още две повишения на лихвите с четвърт пункт по-късно тази година. Решението да Фед да пропусне да повиши лихвите през юни наруши поредицата ѝ от десет лихвени повишения.

Въпреки настояването на Пауъл, че бъдещата политика на Фед ще зависи от данните, акциите поеха в посока нагоре. В седмицата до 14 юни индекс за нагласите на инвеститорите нарасна до 45,2% спрямо 27,4% няколко седмици преди това, показаха данни на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори. Това е най-високото ниво от ноември 2021 г.

Трейдърите бяха под влиянието на данните за новозапочнатите жилища в САЩ, които надхвърлиха очакванията. Миналия месец 1,63 млн. жилища са били на етап започнало строителство, което е над очакваните от икономисти 1,39 млн. жилища в анкета на Dow Jones.

На корпоративния фронт инвеститорите ще очакват тримесечния доклад на гиганта в доставките FedEx, който ще бъде обявен след края на борсовата търговия.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,719% и 3,812%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, остана почти непроменен на ниво от 102,54 пункта. Еврото се разменя за 1,092 долара, а паундът - за 1,276 долара. Спрямо йената щатските пари запазват курса си от 141,44 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се понижи заради прогнози за забавяне в ръста на търсенето от Китай, втория по големина потребител на петрол в света, и разочароващия размер на понижението на ключовата лихва от Пекин. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за август поевтиняха с 19 цента до 75,90 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за юли отписаха 1,28 долара до 70,50 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1,2% до 1947,7 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още