IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Неохим" са гласували 5 лева дивидент на акция

В последната година акциите на компанията поевтиняват с над 38%

12:21 | 22.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акционерите на „Неохим“ АД са гласували първоначално предложения дивидент от 5 лева на акция бруто, или малко над 12,9 млн. лева общо.

Това се вижда от протокола от общото събрание на акционерите, проведено на 21 юни, публикуван чрез БФБ-София.

Акционер на дружеството предложи междувременно да бъдат изплатени по 6,8 лева на акция, или общо 17,6 млн. лева, тъй като компанията отчете рекордни приходи и печалба през миналата година. Това предложение не е прието.

Право да получат дивидент имат лицата, вписани в централния регистър на ценни книжа, воден от „Централен депозитар” АД, като акционери с право на дивидент на 14–ия ден след деня на общото събрание, на което е приет годишния отчет за 2022 г. и е одобрен дивидентът. Датата е 5 юли.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 3 юли.

„Неохим“ ще започне да изплаща дивидента от 17 август.

В последната година акциите на „Неохим“ поевтиняват с над 38%, а пазарната капитализация достига малко над 92,9 млн. лева.

От средата на април дружеството не работи заради сериозна авария. То обяви, че тя е отстранена, но междувременно компанията започна годишния планов ремонт и производството е спряно, за да продължат плановите дейности.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още