IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтините суровини помрачават прогнозите за бъдещето на икономиката

Анализатори смятат, че спад на цените на пазарите на суровините означава спад и за икономиката

20:12 | 06.07.23 г. 1
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на суровините като суровия петрол и желязната руда се понижават тази година, подчертавайки продължаващия икономически спад в целия свят и възможните рискове от рецесия, съобщава CNBC, цитирайки коментари на пазарни анализатори.

През последните 12 месеца цените на световните суровини отбелязаха спад над 25%, отразен от индекса на S&P GSCI Commodities – показател, измерващ по-широките резултати на различните пазари на суровини.

От различните кошници със суровини се вижда спад в цената на индустриалните метали с 3,79% през този период (до 30 юни), докато енергийните суровини като нефт и газ са поевтинели с 23%. За сметка на това селскостопанските стоки като зърнените култури, пшеницата и захарта са поскъпнали с приблизително 11%.

Общият спад на индекса обаче вероятно сочи към забавяне на световната икономика и рецесия, смятат анализатори, тъй като възстановяването на китайската икономика след пандемията губи инерцията си.

„Желязната руда и медта са добри барометри за силно цикличните сектори на световната икономика, в това число строителството и производството, които на много места са в рецесия“, коментира в имейл старши анализаторът за суровини на Kpler Рейд И’Ансън.

„Вярвам, че този спад ще доведе до по-широк такъв в икономическата активност, особено на Запад“, добави И’Ансън.

Той прогнозира, че САЩ вероятно ще отчетат спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на тази година или първото тримесечие на 2024 г., а Европа ще последва примера им от три до шест месеца по-късно.

„Неуспехът на китайската икономика да оправдае очакванията на пазара е основната причина, поради която пазарите на суровините се затрудняват в намирането на стабилна опора“, продължи И’Ансън.

Китай публикува редица икономически данни, които са по-слаби от пазарните очаквания и които илюстрират колебливото отваряне на страната след няколко години на блокади заради Covid. Анализаторите на Bank of America потвърждават, че възстановяването на Китай е по-слабо от очакваното.

„Особено при имотите, инвестициите спадат със 7% на годишна база“, заяви Мати Джао, ръководителят на отдела за проучвания на суровини, петрол и газ в Азиатско-Тихоокеанския регион на банката.

Отслабването на пазара на имоти често се свързва с по-слабо търсене на строителни материали като стомана, алуминий, мед и никел.

Според банките от Wall Street спадът в сектора на недвижимите имоти в Китай ще продължи години. А и китайското правителство не изглежда готово да преследва въвеждането на агресивен пакет от стимули, твърди И’Ансън. Дори и да го направи, „той ще трябва да е мащабен, за да впечатли пазарите в този момент“, допълва експертът.

Кои са най-губещи и какво означава това?

Докато цените на суровини като селскостопанска продукция се повишават, тъй като метеорологичният феномен „Ел Ниньо“ влошава перспективите за реколта, енергоизточниците и индустриалните метали се търгуват на много по-ниска цена.

Сред най-губещите при суровините са желязната руда и петролът, единодушни са анализаторите. Kpler цитира и неблагоприятните перспективи за медта, която играе ролята на косвен икономически индикатор заради широкото ѝ приложение в областта на електрическото оборудване и промишлените машини.

Петролът поевтиня значително, като цената на световния бенчмарк Брент се понижи с 34,76% на годишна база, въпреки че мерките на ОПЕК за свиване на добива вече са в сила.

Слабото потребление на енергия в Европа, донякъде заради топлата зима, доведе до рязко увеличаване на запасите от газ в ЕС до най-високите им нива за последните пет години и понижи цените, посочва Джао. Освен това най-големият вносител на петрол в света - Китай, стимулира производството на въглища на фона на кризата в електроснабдяването.

Като се има предвид това, в случай на екстремен студ, цените на енергоизточниците може да се възстановят през втората половина на годината, прогнозира Джао.

Според BofA средните цени на стоманата и желязната руда от началото на годината са се понижили с 16% на годишна база на фона на слабото търсене в строителството. Слабото търсене в сектора се отразява и на други строителни материали като цимента, чиито запаси са достигнали ниво от 75%.

Желязната руда се използва предимно за производството на стомана, която е важен материал в строителството и инженерните проекти.

Петролът записва най-голям спад сред суровините

„Цените на суровини като индустриалните метали са склонни да се понижават, преди да излязат данните за водещи икономически показатели като PMI и в миналото са се използвали като индикатор за евентуален спад“, коментира директорът на отдела „Суровини и реални активи“ в S&P Dow Jones Indices, Джим Видерхолд. Той добави, че има тенденция петролът да „поевтинява драстично“, когато настъпва икономически спад.

„Като цяло, цените на много от основните суровини се понижиха през последните няколко месеца, тъй като търсенето от страна на компаниите и потребителите е по-слабо на фона на потенциалната рецесия“, смята той.

Цените на стоките също са склонни да се движат успоредно с инфлацията, продължи Видерхолд. И ако инфлацията продължи да се забавя, пазарите на суровините могат да регистрират още понижения в цените в краткосрочен план, обобщи той.

Според Международния валутен фонд общата инфлация в световен мащаб е напът да се забави до 7% през 2023 г. от 8,7% през 2022 г.

„Като се има предвид, че суровините са добър ранен индикатор, бих казал, че цените вероятно ще се затруднят в намирането на стабилна основа до следващата година“, коментира И'Ансън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 16
zelka007
преди 9 месеца
ей тук е мястото , онзи даскал СССРФСССРВСЕСЕНАСИРА , да дойде и да обяснява пак за могъщите добивни и газопреносни компании и дивидентите им ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още