IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юни за пазарите - силна първа половина, а втората повдигна въпроси за корекция

За промяна на тенденциите все още е рано да се говори в САЩ и в Европа, пише инвестиционният консултант Цветослав Цачев

17:50 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Юни може да се раздели на две по отношение на представянето на световните индекси. Първата му половина премина под знака на покачването им, което добави печалби към вече доброто представяне от началото на годината. Докато втората му част вдъхна надежди на „мечките“, че започва корекция.

Но за промяна на тенденциите все още е рано да се говори в САЩ и в Европа. От Азия също не може да се каже, че идват негативни новини за растежа и за представянето на борсовите индекси, въпреки че анализаторите се притесняват за китайската икономика и за потенциалния минибалон в Япония, пише в пазарен обзор за месец юни Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг".

Цветослав Цачев
Снимка: ЕЛАНА

Цветослав Цачев е главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг от 2015 г. с фокус върху инвестиционни консултации, прогнози, обучение и образователни проекти. Преди това в продължение на 10 години е ръководител на отдел "Анализи” в посредника.

Присъединява се към екипа на ЕЛАНА през 2003 г. като анализатор. Преди това е работил като редактор по теми финанси и капиталови пазари във в. "Пари".

Цветослав Цачев е завършил Макроикономика в Университета за национално и световно стопанство в София. Притежава сертификат от Комисията за финансов надзор за инвестиционен консултант.

Ще бъдат ли последвани лидерите?

Няколко компании правят печалбите на индексите на Уолстрийт. Но през юни видяхме подобрение на пазарната среда поне в няколко важни за нея компонента. На първо място ще поставя индекса Russell 2000, в който са компаниите с малка пазарна капитализация. Това са фирмите, които работят основно в САЩ. Те показват здравината на икономиката много по-добре от водещите технологични компании. Но също така представянето на индекса зависи повече от акциите на регионалните банки.

Russell 2000 се представи по-слабо през март по време на ликвидната криза в банковата система. Добрата новина за пазара като цяло е, че индексът се представяше доста по-добре през първата половина на юни от растежа на широкия S&P 500. Постепенно се промени в положителна посока и съотношението на оборотите на растящите спрямо губещите позиции. Броят на акциите на едногодишен връх спрямо тези на едногодишно дъно също се подобри до такава степен, че може еднозначно да се твърди – настроенията на пазара са повече от позитивни. И това винаги е една червена лампичка.

Транспортният сектор е друг добър индикатор за здравето на икономиката. Той показва активизирането на търговията със стоки. Акциите на секторния борсово търгуван фонд са на едногодишен връх. Такъв устойчив пробив нагоре, ако се задържи, ще е знак, че в икономиката има подобрение в движението на стоки и фирмите не са загрижени само за това как да продадат големите си складови наличности. Но в интерес на истината, представянето на транспортните компании не зависи само от търсенето на услугите им, но и от поевтиняването на горивата. Инвеститорите се интересуват от маржовете на печалба, а спадът на петрола носи още потенциал за подобряването им в резултатите им за второто тримесечие.

Инфлацията

Индексите на потребителските цени растат с все по-бавни темпове на годишна база почти навсякъде по света. Последните данни не са изключение от тази тенденция. Процесът на дезинфлация (да не се бърка с дефлация, което е намаление на индексите) означава, че инфлацията вече се забавя до степен, която да влиза в комфортната зона на централните банкери.

Някои компоненти на индексите на потребителските цени намаляват, а други все още остават доста по-високи от нормалното. В това няма нищо необичайно, защото дефлационните сили се развиват масово и мащабно само, когато има срив на цените на активите (най-вече имотите) и рецесия. В противен случай постепенните промени в отделните компоненти на индекса се дължат на конкретните тенденции. Например, цените на употребяваните автомобили осезаемо се движат надолу, тъй като производителите на нови коли успяха да наваксат в голяма степен изоставането след проблемите в веригата на доставки на чипове след пандемията.

Поевтиняването на жилищата не допринася толкова много за забавянето на инфлацията, тъй като рентите растяха доста по-бавно от имотите. Но вече има 16% намаление на цената на медианата на къща в САЩ спрямо пиковата й стойност. И това е знак, че повишаването на лихвите дава отражението си върху икономиката и пазарите.

Индексите на цените на производител (инфлацията, от която страдат компаниите, защото тя измерва разходите им) не само намаляха от много високи стойности като 40% в еврозоната, но и в някои икономики са вече на отрицателни стойности на годишна база. Това е повече от добра новина за потребителите, защото ще създаде предпоставки за намаление на цените на някои промишлени стоки. Най-малкото складовете с електроника ще бъдат запълнени с по-евтина продукция и ще има предпоставки за намаления и промоции в Коледния сезон. Не бива да забравяме, че стимулите в Китай най-често водят до дефлация в световен мащаб, когато става дума за индустриалното производство.

Енергийните суровини

Петролът се търгуваше около 70 долара за барел. Трендът при суровината е да няма такъв за втори пореден месец. Съкращенията на ОПЕК+ не успяха да доведат до ръст към нивото от 100 долара за барел, но и цената не пробива под последните си дъна, така че да застраши финансовото състояние на компаниите в сектора или бюджетните приходи на страните-производителки.

Не бих определил този баланс като нещо по-различно от „изключително добра новина“ за потребителите в началото на летния туристически сезон. Тя е добра и за централните банкери, защото по-дългото време без натиск от страна на горивата води до успокоение на инфлационните очаквания на населението и бизнеса. Цената на щатския сорт WTI среща много сериозна подкрепа в зоната 64-67 долара за барел. Тя стои много близо до нея, което вече започва да стана подозрително. Дали в рамките на следващите месец-два няма да видим пробив под нея?

Същото „затишие пред буря“ показват и акциите на секторния борсово търгуван фонд. Динамиката на цената на Energy Select Sector SPDR се свива все повече и тази тенденция ще стигне кулминацията си в средата на юли. Дали това ще съвпадне с покачване или със спад на цената на петрола зависи от представянето на суровината.

Но не бих се учудил, ако акциите вървят нагоре, а петролът не. Защото това ще отразява позитивните настроения на пазара на акции и атрактивната оценка на сектора спрямо средното за индексите. Инвеститорите търсят дивиденти и през юни видяхме паралелен ръст на акциите със стойност и на индекса S&P 500. Доброто представяне на индекса през месеца не се дължи на затварянето на къси позиции, а на търсенето на стабилни и добри компании.

Колко ще продължи корекцията на технологичните компании?

Тези акции, които направиха десетки и дори повече проценти растеж за няколко месеца, вече осезаемо поевтиняват от върховете си. Производителят на чипове AMD, например, поевтиня с 20% за две седмици, но печалбите на акцията му за половин година са огромните 70%. И това е един от най-лошо представящите се компоненти на индекса S&P 500 за месеца.

Ако погледнем целия пазар, корекция няма. Има няколко много печеливши акции, които падат, защото не може да се поддържа устойчиво такъв темп на поскъпване. Инвеститорите са оптимисти, пазарът е по-скоро оцветен в зелено, а динамиката при големите компании не изглежда притеснителна.

И докато Russell 2000 се представя по-добре от широкия индекс, докато транспортният сектор пробива нагоре и няма сътресения с банковите акции или с рисковите облигации, обвързани с недвижими имоти, няма причини да смятаме, че предстои корекция и че пазарът ще смени посоката си. Но юли е времето на корпоративните отчети и на намаляващата лятна активност, когато всичко е възможно и когато движенията на цените трябва да се тълкуват най-вече като опит на пазара да обърка инвеститорите преди винаги значимите септември и октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още