IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия приключват втора поредна сесия със спадове

Пониженията се случват на фона на разпродажбите на Wall Street, предизвикани от силните данни за новите работни места

13:30 | 07.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключват сесията с понижения за втори пореден ден след разпродажбите на Wall Street заради по-силните от очакваното данни за работните места в САЩ, които запазиха възможността за още повишения на лихвите от Фед, пише CNBC.

Компаниите са създали много повече нови работни места от очакваното, съобщи в четвъртък фирмата за обработка на данни ADP. Работните места в частния сектор са се увеличили с 497 хил. за месеца – много повече от консенсусната оценка на Dow Jones за 220 хил. Това доведе и до най-големия месечен ръст от юли 2022 г. насам.

Данните последваха и протокола от заседанието на Федералния резерв през юни, публикуван в сряда, който показа, че повечето представители биха подкрепили още увеличения на лихвите в бъдеще.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е в Пекин за четиридневно пътуване, за да се срещне с китайски представители, отбелязвайки затоплянето в отношенията между САЩ и Китай.

Хонконгският Hang Seng отбеляза спад от 0,86%, а индексът Hang Seng Tech се понижи с около 1%.

В континентален Китай показателят Shanghai Composite изостана с 0,27%, а Shenzhen Component записа спад от 0,72%.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 1,69% и беше най-губещият в региона, като приключи сесията на 7042,3 пункта.

В Япония токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 изтри 1,17% от стойността си, за да завърши сесията си на 32 388,42 пункта, а Topix отчете спад от 0,97% и затвори на ниво от 2254,9 пункта.

В Южна Корея индексът Kospi се понижи с 1,16% до 2526,71 пункта, след като Samsung Electronics прогнозира вероятен спад в оперативната си печалба за второто тримесечие на 96%.

По време на сесията в четвъртък в САЩ американският индекс на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 1,07% от стойността си. Широкият измерител S&P 500 регистрира спад от 0,79%, а технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,82%. Това беше и най-лошото еднодневно представяне на Dow и S&P 500 от май насам.

Трите основни индекса са напът да приключат по-кратката заради Деня на независимостта работна седмица с понижения. Dow се насочва към спад от 1,4% за седмицата. S&P 500 и Nasdaq са напът да отбележат седмични намаления от съответно 0,9% и 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още