IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 300 пункта в очакване на данните за инфлацията

Книжата на Salesforce поскъпнаха с близо 4% след обявеното повсеместно повишаване на цените през август

23:53 | 11.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните борсови индекси отвъд Океана отбелязаха ръст във вторник, ден след като прекъснаха тридневните си спадове, докато трейдърите очакват ключови данни за инфлацията, които трябва да бъдат оповестени по-късно тази седмица, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 317,02 пункта и завърши деня на ниво от 34 261,42 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,67% до ниво от 4439,26 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,55% до ниво от 13 760,70 пункта.

Книжата на Salesforce поскъпнаха с близо 4%, след като компанията съобщи, че ще повиши повсеместно цените през август. Цената на акциите на Activision Blizzard нарасна с 10,02%, след като федерален съдия отхвърли искане на Федералната комисия за търговия за неокончателна заповед за спиране на придобиването на компанията за видеоигри от Microsoft. Решението означава, че двете компании се по-близо до финализиране на сделката.

Данните за цените на потребителските стоки през юни трябва да бъдат обявени в сряда, както и индексът на производствените цени за юни в четвъртък. Те ще хвърлят светлина дали забавянето на инфлацията е продължило и ще дадат представа за насоката на лихвите в бъдеще. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакват, че индексът е нараснал с 3,1% на годишна база миналия месец.

Инвеститорите очакват ново повишаване на лихвите с четвърт пункт на заседанието на Федералния резерв на 25 и 26 юли. Но те не са наясно какво ще направи централната банка на заседанието си през септември, след като миналата седмица поредните силни данни за работните места повишиха притесненията, че ръководителите ще се върнат към вдигане на лихвите след паузата през юни.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,978% и 4,013%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,29% до 101,68 пункта. Еврото поскъпна до 1,1 евро за долар, а паундът прибави 0,55% до 1,293 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,68% до 140,35 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с около 2%, подкрепена от спадащия американски долар, надеждите за по-голямо търсене в развиващия се свят и съкращаването на доставките от най-големите износители на петрол в света.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 1,71 долара до 79,40 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 1,84 долара до 74,83 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,3% до 1937,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още